Tokióban már jöhet a triatlon-show, magyarokkal is

2017. június 16. 09:41    
nyomtatás
 
A közelmúltban jelentették be, hogy a 2020-as olimpián új versenyszámmal, az úgynevezett triatlon mix váltóval gyarapodik a versenyek száma. Magyarországnak akár érmes helyekre is lehet esélye, ez pedig a sportág finanszírozását is átalakíthatja - véli Bátorfi Béla, a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) elnöke.


Pontosan miből áll a triatlon mix váltó? Miben különbözik ez az eddigi triatlon versenyszámoktól?

A triatlon mix váltó kis túlzással egy rendkívül izgalmas sport show. A rövid triatlon pályán 4 fős, 2 férfi és 2 női versenyzőből "mixelt" csapat indul, ahol 400 méter úszás után 8 km kerékpár- és 2 km futókört kell teljesíteni 1-1 versenyzőnek, váltakozva a férfi és női nemnek. Ezzel szemben az olimpiai távú triatlon verseny 1500 méter úszásból, 40 km bicikliből és 10 km futásból áll.

Milyen esélyekkel indulhatnak az új versenyszámban a magyar versenyzők?

A NOB feltétele az, hogy csak olyan országok kvalifikálnak erre az elit versenyre, amelyek legalább 2 férfi, 2 női versenyzőt kijuttatnak, kvalifikálnak az olimpiai távú triatlon számra. Jók vagyunk mix váltóban. 2014-ben Hamburgban világbajnoki bronzot szereztünk a felnőttek között, 17 országból, 2015-ben ugyancsak Hamburgban, a vébén a hatodik helyet szereztük meg, szintén 17 induló között.

Az új versenyszám miatt mennyivel több magyar triatlonos kvalifikálhatja magát Tokióba, mint a legutóbbi riói olimpiára?

A riói olimpiára már 5 triatlonos szerepelt magyar színekben, két-két férfi és női, illetve egy para szakági versenyzőnk mérette meg magát a versenyeken. Minden idők legjobb férfi, olimpiai távú helyezése mellett lányaink is igen jól szerepeltek. Rióban tehát meg volt Magyarország 2 férfi és 2 női versenyzője, ami az amúgy 48 nevező országból további 10 országnak sikerült. Tehát, ha Rióban lett volna mix váltó versenyszám, ott a 11 országot tömörítő elitverseny csapatainak egyike lett volna a magyar triatlon válogatott. Eredményeink szerint azt jelenti, hogy statisztikailag olimpiai pontszerző esélyünk van, nagyon szigorú szakmai szemmel nézve, pedig dobogó esélyünk. Ehhez azonban stratégia, majd létesítményfejlesztés és felkészülés kell.

Hogy áll jelenleg a magyar triatlonsport finanszírozása? Milyen bevételekből gazdálkodik elsősorban a szövetség? Mekkora állami támogatást kapnak évente?

A NOB döntése teljesen új helyzet elé állítja az olimpiai kvalifikálást. Tulajdonképpen a magyar triatlonosok még egy éremszerzői lehetőséget kapnak, ha kijutnak az olimpiára. Három évünk van Tokióig, az olimpiai sikerhez tennünk kell, nem ülhetünk ölbe tett kézzel. Azt gondoljuk, hogy egy új, impulzív olimpiai versenyszámban elérhető sikerhez hasonló sportszakmai lépések és megfelelő támogatás kell. Hiszünk abban, hogy ezek rendelkezésre állnak.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium