Újabb magyar innovációs siker a rák elleni harcban

2018. február 25. 15:12    
nyomtatás
 
A Microsoft Imagine Cup Big Idea Challenge nevet viselő nemzetközi innovációs verseny mezőnyének több száz indulója közül szerezték meg a harmadik helyezést a fiatal magyar innovátorok. A világméretű kihívás fő célja, hogy a résztvevők új fejlesztési lehetőségeket és megoldásokat keresve olyan terveket, projekt ötleteket dolgozzanak ki, amelyek maradandó nyomot hagynak valamely iparág fejlődésében. A versenyben előkelő helyezést elért csapatok anyagi hozzájárulásra is számíthatnak, amelyet ötleteik, vállalkozásaik további fejlesztésébe fektethetnek.


2018-ban az első helyezett a román Xvision-t fejlesztő csapat lett, akik egy az orvostudományban használható újítással neveztek. Az Xvision automatikusan azonosítja az emberi testben tapasztalható anomáliákat és megbetegedéseket, elemzi a röntgenfelvételeket.

A második helyezést a hongkongi Datax csapata kapta, akik olyan adatcsere-platform fejlesztéssel rukkoltak elő, ami a munkaerő piac adatait és a munkaerő képzését teszi hatékonyabbá.

A magyar csapat és a harmadik helyezést érő ötlet


Almásy Márton nagyszülei halálát követően szembesült a rákbetegség tragédiájával. Amikor unokatestvérénél mellrákot diagnosztizáltak elhatározta, hogy megoldást talál a problémára. Marci jelenleg az Óbudai Egyetem Informatikai Karán tanul kiemelkedő eredménnyel.

A projekt ötlet kidolgozásán tanulmányaik mellett gyermekkori barátjával Novák Emillel és a még gimnáziumi érettségi előtt álló Koór Leventével dolgoznak fáradhatatlanul. Emil a vegyipari tanulmányai befejezését követően a Budapesti Műszaki Egyetemhez kapcsolódó Innovációs Laborban, a Demolában tevékenykedik, rutinos innovátor, alapító tagja a Robotépítők Magyarországi Egyesületének is. Levente a Berzsenyi Dániel gimnázium 11. évfolyamos, fizika tagozatos hallgatójaként kiemelkedő informatikai tudásának köszönhetően a legifjabb tagja a szakterület iránt elhivatott diákokat tömörítő Microsoft Student Partnership programba bejutott kiválasztottaknak.

Az eddigi fejlesztési feladatokban segítségükre volt még a Kutató Diákok Országos Szövetségének alelnöke Posta Donát is, aki Edinburghból, továbbképzése mellett, támogatta a csapat munkáját. A fiúk rientiQ néven futtatják a projektet, mely az örökletes mellrák valószínűségének előrejelzését végzi gén szekvenálás és kvantum számítástechnika segítségével. A korai diagnózis, lehetővé teszi a kezdetleges mellrák kezelését, amikor még nem alakulnak ki szövődmények, melyek további komoly egészségügyi kockázatot jelentenének.

A rientiQ Biotechnologies, a jelenlegi génvizsgálatok mellett, új összefüggések keresésére fókuszál, melyek áttörést jelenthetnek a rákkutatás területén. Magyarország először büszkélkedhet Microsoft Imagine Cup Big Idea Challenge helyezéssel. A csapat tovább dolgozik az ötlet gyakorlati megvalósításán.
Címkék: kutatás, rák, életmód

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium