WHO: rákkeltőek a feldolgozott hústermékek

2015. október 26. 14:41    
nyomtatás
 
A feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő, és "valószínűleg" a vörös húsé is - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató ügynökségének hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányából.


Az eredmények igazolják a jelenleg érvényben lévő közegészségügyi ajánlásokat, amelyek a húsfogyasztás korlátozására intenek
- mondta Christopher Wild, a kutatást végző párizsi székhelyű Nemzetközi Rákkutató Központ (IARC) igazgatója.

Az ügynökség a vörös húsok közé sorolja a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét.

A tanulmány szerint 50 gramm feldolgozott hústermék fogyasztása (ami például kevesebb, mint két szelet bacon szalonna) 18 százalékkal növelte a vastag- és végbélrák kialakulásának esélyét - írja a BBC.

Eközben a vöröshúsokról azt írták, azok "valószínűleg rákkeltőek", ám erre csak korlátozottan állnak rendelkezésre bizonyítékok.

A WHO emellett persze kihangsúlyozta azt is, hogy a húsfogyasztás egészséges is. Emiatt inkább csak mérsékelni kellene a vöröshúsok és a feldolgozott hústermékek fogyasztását, mintsem teljesen felhagyni velük. Egy alkalomadtán elfogyasztott baconös szendvics kevés kárt okoz.

A feldolgozott hús alatt az olyat értjük, amelyet a hosszabb eltarthatóság vagy az íz megváltoztatása érdekében módosítottak: füstöléssel, pácolással, só vagy tartósítószerek hozzáadásával. Ezek azok a hozzáadott szerek, amik növelhetik a rák kialakulásának kockázatát. A magas hőfokon való főzés, mint a grillezés, is képes rákkeltő anyagokat létrehozni.

A feldolgozott hústermékek most már ugyanabban a kategóriában szerepelnek a WHO-nál, mint a radioaktív plutónium, vagy éppen az alkohol, amelyek határozottan rákot okozhatnak. Ez persze nem azt jelenti, hogy ugyanolyan veszélyesek: egy baconös szendvics nem olyan káros, mint a dohányzás.

Dr. Kurt Straif, a WHO munkatársa szerint egy egyén számára a gyomorrák kialakulásának kockázata a feldolgozott hústermék-fogyasztása miatt alacsony, de ez a kockázat a fogyasztás emelkedésével nő.

Becslések szerint évente 34 ezer rák okozta halálozás köthető feldolgozott hústermékekben dús étrendhez. Ezzel szemben dohányzás miatt egymillióan, míg alkoholfogyasztás miatt 600 ezren halnak meg évente.

A vöröshúsok fontos tápanyagforrást és a vas, a cink és a b12 vitamin fő forrását jelentik, azonban a WHO szerint korlátozott bizonyítékaik arra mutatnak rá, hogy napi 100 gramm vöröshús-fogyasztás 17 százalékkal emeli a rák kialakulásának esélyét.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium