Jelentős profitcsökkenésre készülhetnek az európai alapkezelők

2019. augusztus 12. 09:09    
nyomtatás
 
Az egyre nagyobb árverseny, az aktívan kezelt részvényalapokból kiáramló tőke, valamint a passzív alapok térnyerése mind negatív hatással lesznek az európai alapkezelők nyereségére. Az olasz Prometeia tanácsadó cég számításai szerint idén 6%-kal csökkenhet a profit - írja a Financial Times.


Egy olasz tanácsadó cég becslése szerint az európai alapkezelők profitja a tavalyi 79 milliárd euróról 74 milliárdra csökken idén az egyre nagyobb árverseny, az aktívan kezelt részvényalapokból kiáramló tőke, valamint a passzív alapok térnyerése miatt.

Nem sok jót jósol a cég a friss tőkebeáramlás tekintetében sem, a tavalyi 94,8 milliárd eurónyi tőkebeáramlást idén alig több, mint 46 milliárdra várják, mindeközben a profitmarzs a tavalyi 79 bázispontról 72-re csökkenhet 2019-ben.

Az alapok közül az aktívan kezelt részvényalapok szenvedhetik el a legnagyobb profitcsökkenést, a tavalyihoz képest idén 10%-kal csökkenhet a profit a befektetők tőkekivonása miatt. Az elemzést készítő egyik szakértő szerint az aktívan kezelt alapoknak muszáj felmutatniuk valamit, hogy igazolják magasabb árképzésüket, amit a mostani alacsony hozamkörnyezetben egyre nehezebb magyarázni, ráadásul a passzívan kezelt alapok is nagyon jönnek fel rájuk.

Vannak azért olyan alapkategóriák is, amelyek iránt élénk érdeklődés lehet a közeljövőben, és emiatt az alapkezelői profitban is egyre nagyobb hangsúlyt kanak majd, ezek a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási hasznosságot előtérbe helyező, ún. ESG-alapok.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium