Komor jóslat: profi befektetők sora bukhat el a tőzsdék esésében

2018. december 6. 16:39    
nyomtatás
 
Újabb csúcsot döntött az európai alapkezelők piaca tavaly, a kezelt vagyonban, bevételekben és profitban is nagyot ment az iparág. Csakhogy mindeközben a költségek is jelentősen nőttek, ezen belül is főként a fix költségek. Miután pedig a nettó bevételmarzsok egyre szűkülnek, a szolgáltatóknak résen kell lenniük a volatilis piacok profitra gyakorolt hatásával. A McKinsey frissen publikált tanulmánya szerint az európai alapkezelők három fontos kihívás előtt állnak.


A tanulmány szerint a tavalyi volt a kilencedik év a sorban, amikor az európai alapkezelők rekord kezelt vagyonról számoltak be. Ez tavaly éves szinten 8%-os növekedést jelentett, mellyel a vagyon elérte 22,5 ezermilliárd eurót. Az újonnan beáramló nettó tőke tavaly 581 milliárd eurót tett ki, ami 2016-hoz képest 3%-os növekedés.

Komor jóslat: profi befektetők sora bukhat el a tőzsdék esésében
Klikk a képre!


A kezelt vagyon 2007 és 2017 között átlagosan 62%-kal nőtt, míg a bevételek 56%-kal. A nyugat-európai szolgáltatók körében a profitmarzsok 13 bázispontra nőttek az átlagos kezelt vagyonra vetítve a 2016-os 12,1-ről. Amennyiben a profitot a nettó bevételre vetítjük, akkor a marzsok már 37 bázispontot tesznek ki.

Komor jóslat: profi befektetők sora bukhat el a tőzsdék esésében


Bár tavaly növekedtek a profitmarzsok, a 2013-2015-ös rekord szinthez képest folyamatos csökkenés figyelhető meg, és bőven a válság előtti szint alatt van. További kihívás, hogy bár a kezelt vagyon jelentőset nőtt, a költségek növekedési üteme meghaladta a nettő tőkebeáramlásét. Éves összevetésben a kiadások közel 5%-ot emelkedtek tavaly, ami meghaladja a nettó beáramlás 3%-os emelkedését.

Komor jóslat: profi befektetők sora bukhat el a tőzsdék esésében


A 2017-tel bezáruló 10 évben az alapkezelők költségei 60%-kal nőttek, miközben a kezelt vagyon és a bevételek 62, illetve 56%-kal emelkedtek, az ügyfelektől származó nettó tőkebeáramlásból származó vagyon mindössze 24 százalékponttal nőtt.

A nyugat-európai alapkezelők körében minden költségelem nőtt, de a legnagyobb növekedés a befektetésmenedzsmentben volt tavaly 10%-kal, ahol főként a fizetések dobták meg a költségeket, amelyek egy év alatt 7%-kal nőttek.

A McKinsey szerint a fix költségek növekedése miatt az alapkezelőknek kisebb ráhatásuk van a profitabilitásra. Miután pedig a nettó bevételmarzsok beszűkültek, a szolgáltatóknak résen kell lenniük a volatilis piacok profitra gyakorolt hatásával.


A fentiekből kiindulva a McKinsey elemzése szerint az alapkezelők hosszú távon három fontos kihívással néznek szembe:
  • Az egyik a tradicionális alapoktól való folyamatos elmozdulás az alacsonyabb költségű alapok, illetve az alternatív befektetések felé. A tanácsadó cég arra számít, hogy a következő 5 évben a passzívan kezelt alapok jelentős részesedéssel bírnak majd a lakossági és intézményi szektor befektetési között. Mindez nem jelenti az aktív vagyonkezelés végét, az ügyfelek érdeklődése azonban egyre inkább eltolódhat a vegyes eszközöket (részvények, kötvények, alternatív befektetések) tartó alapok felé.
  • A másik a lakossági és intézményi ügyfelek változó igényei a befektetések diverzifikációját és a befektetési tapasztalatot tekintve. A tanulmány alapján a digitális jelenlét a befektetési döntés meghozatalához ma már elengedhetetlen követelmény a szolgáltatókkal szemben, nemcsak a fiatal, hanem a tehetős és vagyonos ügyfelek kiszolgálása érdekében is.
  • A harmadik pedig az adatok és fejlettebb adatelemzések hatása a teljes befektetési menedzsment értékláncra. A tanácsadó szerint ezeknek a technikáknak az alkalmazása segíthet az értékesítési folyamatban az ügyfelek jobb elkülönítésében, az algoritmusok az ügyfelek preferenciáit emelhetik ki, de a sokkal célzottabb marketing is fő szempont lehet.


Címlapkép: AFP/Bryan R. Smith

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Pricing Specialist
Tőzsdei adatszolgáltatás Üzletágvezető
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium