szerző

7 kérdés, 7 válasz az OTP új menedzsment-struktúrájáról

2019. március 12. 12:38    
nyomtatás
 
Megteremtenék annak az elméleti lehetőségét az OTP-nél, hogy különváljon a most még Csányi Sándor által betöltött elnöki és vezérigazgatói pozíció. Mielőtt túlgondolnánk a kérdést, szeretnénk leszögezni, hogy a posztok különválása még nem a közeljövő kérdése, Csányi Sándor még évekig egyszemélyben töltheti be a két posztot. Ugyanakkor, hogy ha kaptunk egy magas labdát az OTP-től, lecsapjuk és elkezdünk beszélni utódlásának kérdéséről. Jobb alkalom ennél legutóbb kb. Bokros Lajos pénzügyminisztersége idején volt, több mint 20 éve. A téma bonyolult, összegyűjtöttük, mit érdemes tudni az elnök-vezérigazgatói pozíció különválasztásáról.

Kereskedés OTP-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Miért lehet szükség az elnöki és a vezérigazgatói pozíció különválasztására?


Csányi Sándor jövő szerdán lesz 66 éves. Bogsch Erik, a Richter legendája 70. születésnapjáig vezérigazgatta a gyógyszercéget, aminek azóta is operatív elnöke. Ha az OTP ezen az úton halad, akkor még van minimum négy éve a pozíciók különválasztására (hogy aztán utána is aktívan vegyen részt a bank életében), ugyanakkor a közgyűléssel már addig is meg lehet szavaztatni az elméleti kereteket. Itt le is zárhatnánk a cikket, de érdemes továbbgondolni. Sokan mondhatnák, hogy erre a lépésre akár már sor kerülhetett volna korábban, mert egyrészt a bank mostanra jóval nagyobb és összetettebb lett, mint amilyen mondjuk egy évtizede volt, másrészt az elnök-vezérigazgató Csányi Sándor több területen is sikeres, energiáit a bank mellett a sportvezetői feladatok és más vállalkozásai is lekötik. A bankcsoport jelenleg 9 országban 18,4 millió ügyfelet szolgál ki, és az elmúlt hónapok bankvásárlásaival további 2 országba lépett be, ennyi operáció felügyelete rengeteg energiát felemészt. Az agrárcégcsoporttal együtt egy ekkora konglomerátum irányítása aktív tárasági életet kíván meg az elsőszámú vezetőtől, a futballvezetésben betöltött pozíciók (UEFA vb-tag, UEFA- és FIFA-alelnök) vagy a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség tiszteletbeli elnöki pozíciója (ahol szintén tiszteletbeli elnök Vlagyimir Putyin) politikai, gazdasági kapcsolatok kiépítését is szolgálja, ami fontos, hiszen több országban a bankok komoly adóztatással szembesülnek (lásd most éppen Románia), kapcsolatok nélkül a régióban bankot menedzselni lehetetlen. Ráadásul az OTP vezetőjének munkája a networkingen túl másról is szól, a bankcsoportnak van több mint 1400 bankfiókja, közel 36 ezer alkalmazottja, aktív akvizíciós politika, ráadásul egy olyan technológiai átalakulás is zajlik a szektorban, amivel legfelsőbb vezetői szinteken kell foglalkozni. Ugyanakkor a piac egyértelműen megmutatja, hogy szereti-e az egyszemélyben betöltött két pozíciót, meg a focit, meg az agrárt. Rá kell nézni a tőzsdére, 12 000 forint felett az árfolyam. A tények makacs dolgok, az OTP rendkívül sikeres bank.Csányi Sándor teljesen elengedné a cég irányítását?


Erős a gyanúnk, hogy nem, de a módosítási javaslatok is ezt erősítik meg. Csányi eddig is erős vezetőkön keresztül irányította a bankcsoportot, ebben nem lesz változás, hiszen topmenedzseri HR-ügyekben továbbra is az elnök dönt, a vezérigazgatóval és a vezérigazgató-helyettesekkel kapcsolatos munkáltatói jogokat az igazgatóság az igazgatóság elnöke útján gyakorolja, a vezérigazgató és a vezérigazgató-helyettesek kinevezéséhez, és a kinevezés visszavonásához az igazgatóságot előzetesen tájékoztatja. Illúzióink ne legyenek, ha Csányi Sándor lemondana minden pozíciójáról és a padlásszobába költözne, akkor is ő irányítaná a bankot.A pozíciók szétválasztásával elkezdődik a fiatalítás az OTP-nél?


Az már régen elkezdődött, hiszen a bank menedzsmentjében és a leánybankok élén is találunk fiatal, tehetséges szakembereket. A generációváltás nem egyik pillanatról a másikra történik az OTP-nél, az már évek óta zajlik.Mi lehet a felosztás a feladatokban a két vezető között?


Az már a közgyűlési előterjesztésekből is látszik, hogy Csányi a top menedzsmentet érintő HR-döntéseket akkor is magánál tartja, ha már csak elnök lesz. vagyis gyakorlatilag azon keresztül irányítja majd a bankcsoportot. A vezérigazgató feladata lesz az OTP operatív irányítása, ő felel azért, hogy az elmúlt években megvett bankokat integrálják a cégcsoportba, és az ő irányítása alatt történik majd a következő évek akvizícióinak levezénylése.


Ki lehet az új vezérigazgató?


Nem sok nagyobb people manager van ma Magyarországon, mint Csányi Sándor, az OTP-vezér szereti a versenyt, nagy valószínűséggel versenyhelyzetet teremt a vezérigazgatói pozícióért is. Az OTP menedzsmentje nagyon erős, ezért nem gondoljuk azt, hogy a pozíciót kívülről töltsék be, nagy valószínűséggel az OTP felsővezetéséből kerülhet ki az új vezérigazgató. És hogy ki lehet az? A kérdés megválaszolása nem egyszerű, hiszen ha csak a bank menedzsmentjében körbenézünk, több esélyes jelöltet találhatunk. Ha most lenne a döntés, lenne tippünk, de nem most lesz.


Akkor a közgyűlés után új vezérigazgatója lesz az OTP-nek?


Egyelőre valószínűleg nem, hiszen a közgyűlési döntés csak az elnöki és a vezérigazgatói pozíció különválasztásának lehetőségét teremti meg, a vezérigazgató személyéről akár évekkel később születik döntés. Az ilyen súlyú pozíciók betöltése nem egyik pillanatról a másikra dől el, elképzelhető, hogy Csányi ezzel a lépéssel csak a versenyt nyitja meg a potenciális jelöltek között és majd 70 éves korában dönt.Örüljenek a részvényesek?


Véleményünk szerint alapvetően igen, hiszen az elmúlt 20 éve egyik legsikeresebb európai bankvezére továbbra is vezetője lesz a banknak, ráadásul látszik, hogy aktívan gondolkoznak rajta, hogy a generációváltást lemenedzseljék.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium