Befellegzett a bankok játékszerének, ultimátumot adott az EU

2018. március 14. 08:40    
nyomtatás
 
2020-tól kezdve a kamatmanipulációs botrányok két nagy szereplőjét, az Euribort és az Eoniát sem használhatják majd a bankok bankközi kamatlábnak az európai felügyeleti szerv elmondása szerint, a közelgő dátummal nagyobb nyomást szeretnének a bankszektorra helyezni, hogy minél hamarabb találjanak maguknak alternatív benchmarkot - számol be a hírről a Reuters.

A legforróbb banki témákkal és aktualitásokkal foglalkozik a Portfolio április 18-ai Hitelezés konferenciája. Ne maradj le róla!
Az Euribort és az Eoniát mintegy 180 ezer milliárd eurónyi derivatív ügylethez, és néhány országban a jelzáloghitelek kamatainak megállapításához is használják. Csakhogy az utóbbi évek kamatmanipulációs botránya nemcsak a Libort érintette, hanem a két eurós bankközi kamatlábat, éppen ezért az európai felügyeleti szervként működő Esma afelé szeretné terelni a bankokat, hogy minél hamarabb találjanak más, sokkal biztonságosabb benchmarkot maguknak.

Erre az Esma 2020-ig adott időt, ezt követően ugyanis megtiltják a bankoknak az Euribor és az Eonia használatát. Az EKB tervei szerint 2020-ra egy új egynapos kamattal indítana, de a hosszabb lejáratokra egyelőre nem terveznek ilyen kamatot kalkulálni.

A Liborral kapcsolatos hasonló döntést mát tavaly nyáron meghozták, a hírről itt írtunk:

2017.07.27 11:34 Kimondták a halálos ítéletet: befellegzett a bankok botrányos játékszerének

Címlapkép: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium