Csalódás és osztalékemelés a Raiffeisentől

2019. február 6. 08:30  english version   
nyomtatás
 
Közzétette előzetes éves eredményeit a Raiffeisen Bank International, tavaly 1,27 milliárd eurós adózás utáni nyereséget ért el az osztrák bankcsoport. Bár a menedzsment nagyon elégedett, az elemzők nagyobb nyereségre számítottak, emögött egyszeri negatív (de pozitívan is értékelhető) tételek állnak.

Kereskedés Raiffeisen-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

A részletes (pl. a magyar leánybanki) számokra még várni kell, de előzetesen közzétette tavalyi számait a Raiffeisen. Ezek alapján a Reuters elemzői konszenzusában várt 1,38 milliárd helyett 1,27 milliárd eurós adózás utáni eredményt ért el az osztrák bankcsoport.

Jó hír viszont a részvényeseknek, hogy a társaság bejelentette: a tavalyi 62 cent helyett 93 cent osztalékot tervez kifizetni idén. Ez még így sem túl magas, 24%-os osztalékkifizetési rátát jelent. A vártnál kisebb eredmény mögött pedig egyszeri óvatossági elszámolások is vannak.


A következő számokat közölte még a bankcsoport:
  • az 1,270 miliárd eurós konszolidált adózás utáni eredmény 14%-kal magasabb az egy évvel korábbinál,
  • ez a szám tartalmaz egy 159 millió eurós negatív tételt az IFRS 9 számviteli szabvánnyal kapcsolatos finomhangolások és kockázati modell által le nem fedezett kockázatokra való felkészülés miatt, valamint egy 120 millió eurós negatív tételt a lengyel alapvető üzletágak eladása miatt,
  • a működési eredmény ugyanakkor 4%-kal növekedett, a nettó kamatbevételek és a nettó díj- és jutalékbevételek emelkedésének köszönhetően egyaránt,
  • a hitelállomány a lengyel alapvető tevékenység eladása ellenére éves alapon 4%-kal növekedett,
  • a bank CET1 tőkéje 13,4%-on állt 2018 végén, erre 85 bázispont erejéig pozitív hatást gyakorolt a lengyel értékesítés,
  • a nem teljesítő hitelek aránya béktebeli szinten, 3,8%-on állt (186 bázispontos javulás), miközben a fedezettségi ráta 10,6 százalékponttal 77,7%-ra javult a társaságnál,
  • a kockázati költségek 146 millió euróval csökkentek az előző évhez képest, és 166 millió eurót tettek ki.

Csalódás és osztalékemelés a Raiffeisentől


Johann Strobl vezérigazgató a bank közleménye szerint elmondta:
Nagyon elégedettek a 2018-as pénzügyi év eredményeivel, számottevően javítottak az előző év szintén nagyon jó eredményein, érdemben javították tőkemutatóikat és csökkentették NPL-rátájukat. Ennek köszönhetően jelentősen növelheti a bank osztalékát.


A részletesebb eredményeket március 13-án közli az osztrák bankcsoport.

Csalódás és osztalékemelés a RaiffeisentőlElőző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Elemző
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium