Döntött a szenátus: nekimennek a gyűlölt bankszabályoknak

2018. március 7. 08:59    
nyomtatás
 
Megszavazta az amerikai szenátus a válság után hozott Dodd-Frank banktörvényt átszabó törvényjavaslat tárgyalásának megkezdését. A törvénycsomag felülvizsgálatát kezdeményező javaslat mellett kiálltak a republikánusokkal karöltve mérsékeltebb demokrata szenátorok is, a végső döntés jövő héten várható. A benyújtott törvényjavaslat könnyítené a közepes méretű bankokra nehezedő szabályozói terheket.


A 2010-ben elfogadott Dodd-Frank törvényt felülvizsgáló törvényjavaslatról szóló tárgyalások megkezdését 67-32 százalékos arányban szavazta meg a szenátus, 13 republikánus, 12 demokrata és egy független szenátor támogatásával. A demokraták közül főleg olyan politikusok támogatták a törvénycsomagot, akik idén olyan államokban indulnak majd újraválasztásért, ahol többségében Donald Trumpra szavaztak a 2016-os választások alatt.

A törvénycsomag demokrata támogatói szerint semmi köze nincs az időközi választásoknak ahhoz, hogy a szabályozás-csökkentés támogatása mellett döntöttek, csupán azt szeretnék, ha a vidéki vállalkozásoknak könnyebb hozzáférése lenne banki forrásokhoz. Az olyan baloldali populista demokraták, mint Elizabeth Warren vagy Bernie Sanders viszont élesen kritizálták a törvénycsomagot: "az egész gazdaságot veszélyezteti ez a szabályozás-csökkentési törvényjavaslat. Nem azért vagyunk itt, hogy a Wall Street bankjait kiszolgáljuk. Azért vagyunk itt, hogy az amerikai embereket szolgáljuk ki" - fogalmazott Warren. A kapitalista rendszert élesen kritizáló, szocialista Sanders korábban "katasztrófának" nevezte a tervezetet, mellyel "néhány csaló bankot" segít a szenátus.

A legnagyobb változást a törvénycsomagban az hozná, hogy kivonnák azokat a bankokat a Fed legszigorúbb felügyeleti kategóriájából, amelyek 250 milliárd dollár alatti eszközállománnyal rendelkeznek, korábban ez a limit 50 milliárd dollár volt. Ezeknek a bankoknak nem kell évente részt venniük a Fed stressztesztjein, illetve nem kell "végrendeleteket" írniuk, melyben azt taglalják, hogy mennének rendezetten csődbe.

Olyan pénzügyi rendszer stabilitása szempontjából fontos bankok kerülhetnek ki a legszigorúbb kategóriából, mint a SunTrust Banks vagy a Fifth Third Bankcorp; ezeket a pénzintézeteket szintén menteni kellett a válság alatt. A Fednek persze továbbra is lesz lehetősége arra, hogy ha úgy ítéli, "manuálisan" átemeljen néhány pénzintézetet a rendszer stabilitása szempontjából fontos kategóriába.

(New York Times nyomán)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium