Egyre kevesebbet járunk bankba - Kihalnak a fiókok?

2019. július 9. 08:26  english version   
nyomtatás
 
A digitalizáció miatt egyre kevesebb ügyféllátogatás és napi tranzakció zajlik a magyar bankfiókokban, a tanácsadási szerep felértékelődése azonban életben tarthatja hosszú távon is a kirendeltségek egy részét.


Több érdekességet is bemutat mai cikkében a Világgazdaság arról, milyen gyakran látogatják az egyes bankokat az átlagügyfelek:
  • a CIB Bank lakossági ügyfelei évente átlagosan 1,5 alkalommal keresik fel a bank valamely kirendeltségét, a prémium ügyfeleknél ez 2,6,
  • az OTP ügyfelei átlagosan 3 alkalommal látogatják meg valamelyik bankfiókot,
  • a Takarék Csoport kiemelkedik a mezőnyből, hiszen a kisebb településeken élő ügyfelek jellemzően havonta keresik fel a fiókokat, többnyire egyszerű tranzakciók végrehajtása céljából,
  • a K&H Bank válasza alapján nem a fiókok szerepe csökken, inkább az ott folyó munka tolódik el a tanácsadás irányába.

Egyre kevesebbet járunk bankba - Kihalnak a fiókok?


Csökken a fiókokban végrehajtott készpénzműveletek és átutalások száma:
  • az OTP-nél megközelítőleg 20%-kal csökkent négy év alatt a számuk,
  • a CIB Banknál 32%-os volt a visszaesés öt év alatt,
  • a Budapest Banknál a pénztári műveletek száma évente átlagosan 10%-kal apad és
  • az MKB Banknál is folyamatosan csökken,
  • a K&H-nál mindeközben már 52 készpénzmentes bankfiók működik, ahol a készpénzműveletekre csak az ATM-eknél van lehetőség,
  • a Raiffeisennél régiónként eltérnek a tendenciák, de az egyszerűbb napi fióki műveletek száma egyértelműen csökken.

Egyre kevesebbet járunk bankba - Kihalnak a fiókok?


Az MNB adatai szerint az idei első negyedévben alig több mint 1,5 millió készpénzfelvételt és 6 milliónál alig több befizetést reigsztráltak a bankok, ami 10,5%-os, illetve 7,2%-os éves csökkenésnek felel meg. Öt év alatt 45,6%-os, illetve 18,2%-os volt a visszaesés.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium