Eljött a bankok nagy napja: kisebbfajta vérfürdő készülődik

2018. január 12. 10:31    
nyomtatás
 
A JP Morgan és a Wells Fargo kora délutáni jelentésével ma kezdetét veszi a negyedik negyedéves banki gyorsjelentési szezon az USA-ban, a többi nagybank a jövő héten jelent. Összegyűjtöttük, ezúttal mire figyelnek elsősorban az elemzők és a befektetők. Annyi biztos: nagy veszteségeket számolt el több amerikai bank is 2017 végén, de ez a vérfürdő most nem kell, hogy aggassza a részvényeseket, a 2018-as bevételtermelési lehetőségek lesznek igazán érdekesek.

Kereskedés Goldman Sachs-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Első ránézésre több szempontból is egyre jobban áll az amerikai bankszektor szénája, hiszen
  • a Fed kamatemeléseinek köszönhetően nő a kamatkörnyezet, ami a kamatmarzs tágulásával és a nettó kamatbevételek emelkedésével kecsegtet,
  • a társasági adó tavaly év végén bejelentett csökkentése pozitívan hat az adózott eredményre,
  • lecsengőben vannak a jogi ügyek, egyre ritkábban (és jellemzően kisebbek) a bankbírságok.
E tényezőknek jelentős szerepük van abban, hogy a jövő szerdán jelentő Bank of America árfolyama a múlt héten a válság kezdete óta először ismét 30 dollár fölé kapaszkodott, Donald Trump elnöksége alatt pedig csaknem 80%-ot nyertek a részvényen a befektetők.

Eljött a bankok nagy napja: kisebbfajta vérfürdő készülődik


A Financial Times szerint alapvetően 5 kérdésre várja a választ a mostani banki gyorsjelentésekben a piac:
  • Hogy érinti a bankokat az adóreform? Több bank is bejelentette, hogy a társasági adó csökkentése rövid távon egyszeri negatív tételt jelent nekik, az adócsökkentés ugyanis a korábban megképzett halasztott adókövetelések leírásával jár. A legnagyobb ilyen egyszeri negatív tétel a Citigroupnál jelentkezik, amely tavaly év végi bejelentése szerint 20 milliárd dolláros (!) egyszeri mínuszt számol el 2017 utolsó negyedévére. "Cserébe" a bank jövőbeni (immateriális tételektől tisztított) elsődleges tőkemutatója 200 bázisponttal emelkedik. Az adóváltozások azonban nemcsak e téren éreztetik hatásukat: a bankok alaposan végiggondolhatják, hogy külföldön elszámolt adózás előtti jövedelmük egy részét visszahelyezik Amerikába az alacsony adókulcsok miatt, és döntéskényszerbe hozhatja őket az adóoptimalizáció területén a közelgő Brexit is. Nagy kérdés továbbá, mire költik adómegtakarításaikat: leginkább osztalékemelésben reménykednek a befektetők, de a technológiai költések és a banki dolgozók bére is megemelkedhet.
  • Mi lesz a kereskedési bevételekkel? E téren nehéz lesz a bankoknak szép számokat felmutatniuk, a bázis ugyanis nagyon erős: 2016 utolsó negyedévében Trump győzelme nagy felfutást hozott az ügyfelek kereskedési aktivitásában és így a kereskedési üzletágak bevételében. A múlt héten a Deutsche Bank már jelezte, hogy a részvény-, kötvény- és derivatív kereskedési bevételei 22%-kal csökkentek a negyedik negyedévben az alacsony volatilitás és ügyfélaktivitás miatt. A Citigroup és a Bank of America múlt havi jelzése alapján ha nem is ekkora, de jelentős bevételcsökkenés történt náluk is a kereskedési területen. A 2018-as előrejelzésekben már - különösen a kötvénykereskedés területén - növekvő bevételekkel számolhatnak a bankok.
  • Növekszik-e a hitelállomány? Tavaly nagy fejfájást okozott a befektetőknek, hogy összességében nem nőtt a kereslet az év nagy részében az amerikai bankok hitelei iránt. A 2016-os 9,3%-kal szemben tavaly 2,7%-os volt a vállalati hitelállomány (heti átlag alapján számított) növekedési üteme. Nagy kérdés, a negyedik negyedév javít-e a 2017-es számokon.
  • Hogy hat a bankokra a szabályozói környezet enyhülése? Egyöntetű a meggyőződés a bankszektorban, hogy a Trump-adminisztráció és az által kinevezett vezetők a bankszabályozásban a bankok számára kedvező fordulat hoztak, a Trump-kormány kezdeti enyhítő lépései azonban egyelőre messze nem csinálták vissza azt, amit az Obama-adminisztráció a korábbi években felépített a szabályozásban, és erre egyelőre nem is lehet számítani.
  • Mennyire kozmetikázzák számaikat a bankok? A fentiek is mutatják, hogy zajosnak ígérkezik ez a gyorsjelentési szezon, miközben a befektetők egyre magasabb megtérülést várnak a bankoktól. Ez a kombináció afelé mutat, hogy a bankok néhány rossz hírt is elhintenek, amit más negyedévekben nem szívesen tennének. Emiatt a rossz minőségű eszközökön nagyobb értékvesztés jöhet (bár a hitelportfólió minősége jónak nevezhető), egyes költségeket pedig vastagabban számolhatnak el, hogy a 2017-es bázis ne legyen olyan erős, így 2018-ban impresszív növekedést mutathassanak fel, amiben már az alacsonyabb adószint is éreztetni fogja a hatását. A halasztott adókövetelés leírása lehetőséget ad más speciális, egyszeri negatív tételek elszámolására is.


Kit érdekel, mi történt a negyedik negyedévben? Ez már egy régi dolog
- mondta a CNBC-nek Amerika egyik leghíresebb bankelemzője, Dick Bove. A Vertical Group szakértője szerint a befektetési banki tevékenység számai és a hitelezési adatok lehetnek igazán érdekesek, nem az, hogy 2017 végén milyen egyszeri tételeket számoltak el a bankok. A befektetőknek arra érdemes koncentrálniuk, ami 2018-at meghatározhatja: a kereskedési bevételek fellendülésének és a hitelezés megtérülésének is jót tehet az emelkedő kamatkörnyezet, amit 2017 végén elszámolt tételek nem akaszthatnak meg. A bankszektor közel 3700 milliárd dollárnyi, bevételtermelésre hasznosítható likviditáson ül, a befektetési banki tevékenység számára pedig a részvénykibocsátások felpörgése (pl. a később várható Uber-IPO) is jó hír lehet a következő 1-2 évben. A Verticalnél a Goldman Sachsben bíznak most a legjobban (a nagybankok közül tavaly ennek az árfolyama emelkedett a legkisebb, 6,4%-os mértékben), a befektetési bankot tavaly jórészt eladási kategóriába sorolták, most azonban már vételre ajánlják.

Eljött a bankok nagy napja: kisebbfajta vérfürdő készülődik


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium