Erste: nincs megállás a céges hiteleknél

2019. április 16. 10:56    
nyomtatás
 
Évi több mint 20%-kal száguld a kkv-hitelezés az Erste Banknál, és a következő három évben nem várnak lassulást a társaság vezetői. Az NHP fixben legalább 10%-os piaci részesedés elérése az Erste célja.


Szerdahelyi Róbert, az Erste Bank kis- és középvállalatokkal foglalkozó területének igazgatója és Szalontai Tamás, a vállalati üzletág üzletfejlesztési vezetője a társaság sajtótájékoztatóján az alábbiakról beszélt:
  • A dolgozók több mint 50%-át, az aktív ügyfelek több mint 90%-át, a GDP 25%-át adja a kkv-szektor Magyarországon, nemzetgazdasági szinten évi közel 12%-kal nő a hitelállománya.
  • Az Erste Bank kkv-üzletága az elmúlt 3 évben megduplázta hitelállományát. Miközben tavaly a teljes vállalati portfólió az Ersténél 21%-kal nőtt (600 milliárd forint feletti záróállományt értekm el), a kkv-üzletág ezen belül 23%-os növekedést mutatott fel (208 milliárd forintos záróállománnyal), és részesedésük meghaladta a 7%-ot.
  • Február végére a kkv-hitelállományban 27%-os, hitelezett ügyfélszámban 12%-os volt az éves bővülés (jelenleg 1700 körül van) az Ersténél. A mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a feldolgozóipar és az autóipar kiemelt célcsoportja a banknak. A kkv-üzletág a 300 millió és 15 milliárd forint közötti árbevételű cégeket szolgálja ki az Ersténél.
  • Az Erste Group szűk 1000 elemű kutatása azt mutatja, hogy a válság eleje óta a kkv-ügyfelek kiszolgálásának ügyfelek által érzékelt minősége jelentősen javult Magyarországon. A felmérés résztvevői éppen az Erste ügyfélmenedzsereit találták a legkompetensebbnek.
  • A felmérés szerint az egyes bankok közötti árazási különbségek mára szinte teljesen eltűntek, a kiszolgálási minőség rendkívüli mértékben felértékelődött. Eközben a bankváltási hajlandóság is visszaesett (négy éve a kkv-ügyfelek 4%-a tervezett bankot váltani, ma ez 2% alatti), és nőtt a kkv-szektor optimizmusa, illetve beruházási kereslete.
  • A lízing termékek népszerűsége megnőtt, ma már a kkv-k közel harmada lízingel az Ersténél.
  • A kkv-szektor nem fizetési valószínűsége jelenleg nagyon alacsony (4% alatti a nem teljesítési arány), nem látni még problémákat.
  • A Portfoliok kérdésére elmondták: az NHP fixből az Erste legalább 10%-os részesedést szeretne szerezni, a leggyorsabb igénylések a lízing konstrukcióra érkeztek a programban.
  • Az MNB Növekedési Kötvényprogramja elsősorban a kkv-knál nagyobb vállalati szegmens számára lesz izgalmas.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium