Kellemes reggeli meglepetés a Raiffeisentől (2.)

2019. augusztus 8. 08:48    
nyomtatás
 
A 306 millió eurós elemzői konszenzust jelentősen felülmúló, 345 millió eurós második negyedéves nettó eredményről számolt be ma reggel a Raiffeisen Bank International. Egyre jobb bőrben van az osztrák pénzintézet.

Kereskedés Raiffeisen-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Az elemzői várakozásokhoz képest a bevételek kis mértékben, a működési ráfordítások viszont jelentősen felülmúlták a vártat. Utóbbi negatív hatását azonban bőven kompenzálta, hogy a hitelezési céltartalék-képzés nettó értelemben gyakorlatilag nulla volt, miközben a piac nagyobb céltartalék-képzésre számított.

Kellemes reggeli meglepetés a Raiffeisentől (2.)


A bank nettó kamatbevételei a második negyedévben 0,7%-kal múlták felül az egy évvel korábbit, a nettó díj- és jutalékbevételek viszont 4,8%-kal visszaestek, ugyanakkor a számokat érdemes korrigálni a lengyel leánybank eladásának negatív hatásával. Ha ezt kiszűrjük, akkor az első félév egészében a bank közlése szerint a nettó kamatbevételek 8%-kal, a nettó díj- és jutalékbevételek 5%-kal emelkedtek. Csökkent a bank kamatmarzsa, elsősorban az orosz piac marzsának szűkülése és a rövidebb lejáratú ügyletek arányának növekedése miatt.

Kellemes reggeli meglepetés a Raiffeisentől (2.)


A bankcsoport működési ráfordításai 2,5%-kal voltak magasabbak a második negyedévben az egy évvel korábbinál, miközben a céltartalék-képzés rontotta ugyan az eredményt, de csak minimálisan, közel 2 millió euróval (egy évvel korábban ez gyakorlatilag zéró volt).

Kellemes reggeli meglepetés a Raiffeisentől (2.)


A bankcsoport hitelállománya 13,6%-kal, betétállománya 12,8%-kal, mérlegfőösszege pedig 3,5%-kal emelkedett egy év alatt. Az első félévben a bank közlése szerint elsősorban a központhoz tartozó, az oroszországi és a közép-európai hitelállomány bővült a banknál.

Kellemes reggeli meglepetés a Raiffeisentől (2.)


A magyar leánybank az első félévben 53, ezen belül a második negyedévben 38 millió eurós nyereséget ért el, az első féléves profit duplája az egy évvel korábbinak. Az első féléves bevételek 7%-kal, a működési eredmény 6%-kal növekedett a magyar leánybanknál. A teljes bankcsoport első féléves nyereségének 44%-a az orosz leánybanknak köszönhető, amelynek hagyományosan jelentős hozzájárulása van a bank profittermeléséhez.

Kellemes reggeli meglepetés a Raiffeisentől (2.)


A Raiffeisen menedzsmentje lényegében megismételte korábbi céljait, illetve várakozásait:
  • 5% körüli éves hitelállomány-növekedéssel számolnak,
  • 2019-ben 45 bázispont alatt lehetnek a kockázati költségek,
  • a nem teljesítő kitettségek (NPE) aránya tovább csökkenhet (év közepén 2,3% volt),
  • a bank célja hogy 55% alá csökkenjen 2021-re a költség/bevétel aránya,
  • a következő években 11% körüli konszolidált tőkearányos megtérülés a céljuk,
  • középtávon fenn szeretnék tartani a közel 13%-os CET1 tőkerátát,
  • a fentiek alapján a konszolidált nyereség 20-50%-át fizetnék ki osztalékként.

Kellemes reggeli meglepetés a Raiffeisentől (2.)
Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium