Különvélemény élőben: egy robot megjósolná, ha csalni akar egy kereskedő

2019.03.25 09:07

Itt a megfigyelés következő szintje.

Gépi tanulással és mesterséges intelligenciával lepleznék le a pénzintézetek a csaló kereskedőket, még mielőtt egyáltalán elkezdenek bűnözni - számol be a Financial Times.

A mesterséges intelligenciáról is szó lesz a Portfolio Financial IT and Disruptive Technologies konferencián. Regisztráljon Ön is!


Az IBM Watson pénzügyi platformját használná az informatikai óriás arra, hogy elemezze a kereskedők beszélgetéseit, ezek hangszínváltozását, a hitelminősítések változását és számos egyéb tényezőt annak érdekében, hogy kiszűrje a csalásra készülő kereskedéseket.

"A gépi tanulás egyik előnye, hogy nincsenek egzakt szabályok, melyeket bárki egyszerűen megkerülhet, hanem a rendszer megváltoztatja a viselkedését, a modell idővel tanul és gyorsan tud adaptálódni" - mondta Marc Andrews, az IBM elnökhelyettese a brit gazdasági lapnak.

A "renegát kereskedők" az elmúlt évtizedben mintegy 10 milliárd dollárnyi veszteséget halmoztak fel a világ legnagyobb bankjainál; ilyen például a "londoni bálna," amely során néhány CSD-ügyleten egy kereskedő mintegy 6 milliárd dollárnyi veszteséget halmozott fel. Ezzel szemben egy ilyen megfigyelőszoftver ára "csak" 10 millió dollár körül mozog.

A kereskedőket egyébként már ma is figyelik a bankok belső rendszerei, jellemzően e-mailekben lévő kulcsszókat jelölnek meg az automatizált algoritmusok - így persze rengeteg hamis riasztás keletkezik.

A Behavox IT-cég - amely pont ilyen megfigyelőrendszerek fejlesztésével foglalkozik - elárulta, hogy egy ügyfelük havonta 450 ezer ilyen riasztást kapott egyszer. Az ilyen adattömegből kiszűrni a valódi csalókat szinte lehetetlen. A mesterséges intelligencián alapuló megfigyelőrendszerek az ilyen jelzéseket jelentősen tudják csökkenteni - csak a Behavox saját megoldása 95%-kal vágta az említett számot.

További ajánlataink

Nagy dobásra készül a magyar Telenor tulajdonosa

Legalább egy milliárd dollár a tét.

Itt az első banki gyorsjelentés, jobb a vártnál

A Citigrouppal indult a szezon.

Nagy kötvénykibocsátás az OTP-nél

Bevezetik őket a luxemburgi tőzsdére.

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF