Nagy tévedés, amit a bankszámlák terjedéséről eddig gondoltunk

2018. június 12. 19:37    
nyomtatás
 
Hiába nőtt három év alatt 61%-ról 67%-ra a bankszámlával rendelkezők aránya a világ népességében, az aktív számlahasználók aránya alig változott: 52%-ról 53%-ra nőtt 2017 végére - hívta fel a figyelmet a Quartz. Közkeletű tévedés, hogy a világban dinamikusan nő a bankszámlahasználat.


A Világbank friss adatai alapján a bankszámlák számának növekedését ugyanis olyan jórészt (több mint 80%-ban) olyanoknál regisztrálták, akikre nem jellemző az aktív számlahasználat. Számlát kaptak ugyan, de használni nem használják. Az adatok 150 ezer fő megkérdezésén alapulnak.

Persze az alacsony és közepes jövedelmű országokban mondható rossznak a helyzet, itt az emberek kisebbsége használ csak aktívan bankkártyát. Az országok szegényebb csoportjában 44,4%-ról 45,4%-ra emelkedett az aktív kártyahasználók aránya. A bankszámlájukon megtakarítók aránya még némileg csökkent is.

Az indiai népesség pénzügyi fejlődéséről szóló hírek különösen megtévesztők. A Center for Financial Inclusion nevű nonprofit szervezet szerint csaknem 370 millió indiai rendelkezik inaktív bankszámlával. A bankszámlával bíró indiaiak arány így "hiába" nőtt 2014-ről 2017-re 53%-ról 80%-ra. Talán majd egyszer nagy részük használni is fogja a számláját.

Nigériában és Mexikóban rosszabb a helyzet: itt a (bármilyen) bankszámlával rendelkező száma is csökkent az elmúlt években.

Nagy tévedés, amit a bankszámlák terjedéséről eddig gondoltunk


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium