OTP: Rendkívül nehéz a szuperállampapírral versenyezni

2019. augusztus 9. 09:35    
nyomtatás
 
Ma hajnalban tette közzé második negyedéves gyorsjelentését az OTP. A ma reggeli sajtótájékoztatón Bencsik László, a bank vezérigazgató-helyettese értékelte a trendeket.

Kereskedés OTP-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Növekedés


  • Makrokörnyezet: rendkívül kedvező a gazdasági környezet azokban az országokban, ahol az OTP jelen van, főként Magyarországon, ahol az OTP idén 4,8 százalékos GDP-bővüléssel számol.
  • Akvizíciók: 2 bank, az albán SocGen és a bolgár Expressbank számai már benne vannak a csoport eredményében. A montenegrói és moldáviai akvizíciók pénzügyi zárására 2019. július 16-án, illetve 25-én került sor, ezek hatása még nem szerepel a második negyedéves kimutatásokban, a bankok konszolidálása a harmadik negyedévben esedékes, hasonlóan a még függőben lévő szerb akvizícióhoz. A szlovén akvizíció zárására az idei negyedik negyedévben kerülhet sor.


Profit, hitel, betét


  • Korábban a profit növekedése mögött nagyrészt a kockázati költségek csökkenése állt, most már a működési eredmény robosztus bővülése a fő driver.
  • A profit növekedése most nem elsősorban a nagyobb, hanem a közepes és kisebb bankok eredménynövekedése volt kiemelkedő.
  • Az OTP igyekszik megragadni a jó gazdasági helyzetből eredő hitelezési lehetőségeket, ez látszik a hitelállomány alakulásán is, az állományok növekedése a második negyedévben felgyorsult, a teljesítő hitelállomány organikusan 4 százalékkal nőtt, Magyarországon 5 százalékos volt a bővülés.
  • Az OTP betétállománya konszolidált szinten 2 százalékkal nőtt, a MÁP+ program elindulása ellenére a magyarországi betétállomány is bővült 2 százalékkal.
  • A menedzsment már előre jelezte, hogy a tőkemegfelelési mutató a már végrehajtott akvizíciók hatására csökkenni fog, a CET1 ráta 2,8 százalékponttal lesz alacsonyabb.


Magyarország


A jelzáloghitelek folyósítása 4 százalékkal nőtt, az első félévben a bank piaci részesedése a jelzáloghitel-piacon 28,6 százalék volt az első félévben, ez megfelel a bank várakozásainak. A személyi kölcsönök folyósításában a bank piaci részesedése folyamatosan nő, az idei első félévben már 39 százalék volt.

OTP: Rendkívül nehéz a szuperállampapírral versenyezni

Forrás: OTP


OTP: Rendkívül nehéz a szuperállampapírral versenyezni

Forrás: OTP


Az OTP Bank jelentős érdeklődést tapasztal a Babaváró támogatás kapcsán, és folyamatosan nő az igénylések száma. A KSH által közzétett statisztikai adatok alapján, az OTP becslése szerint akár a 300 ezret is elérheti a jogosultak száma. Az OTP Bank a lakossági ügyfélkörben fennálló piaci súlyának megfelelőszámú ügyfélre számít.

OTP: Rendkívül nehéz a szuperállampapírral versenyezni

Forrás: OTP

MÁP+: Az MNB adatai szerint a MÁP Plusz jegyzéseket az ügyfelek az alábbi forrásokból finanszírozták: meglévő állampapírok visszaváltása
(47% súllyal), betétek és készpénz (22%), befektetési alapok (13%), egyéb (19%). Az OTP tapasztalatai szerint a jegyzések forrását tekintve, a betét és állampapír arányhasonló a piachoz, míg a befektetési alapok aránya kisebb (10% alatti). Június és július során az új források aránya 15-25% közötti volt, és folyamatosan emelkedik. Júniusban összességében a legnagyobb beáramlás a MÁP Plusz termékben volt. Az első heteket követően a MÁP Plusz értékesítése folyamatosan csökken. A lakossági állampapír piac robosztus növekedése mellett a Bank tartja a piaci részesedését ezen a részpiacon, és a hasonló futamidejű lakossági értékpapírokkal megegyezőmértékben részesedett a MÁP Plusz jegyzésekből.

Arra a kérdésre, hogy a MÁP+ magas kamatai miatt a bankok is elkezdik emelni a betéti kamatokat, Bencsik László elismerte, rendkívül nehéz ezzel a konstrukcióval versenyezni. A hosszútávú befektetési termékek, így a befektetési alapok várható volumennövekedésére negatívan hathat a MÁP+.


Kilátások


Az OTP optimista azoknak az országoknak az idei gazdasági növekedésével kapcsolatban, ahol jelen van, Magyarországon 4,8 százalékos GDP-bővüléssel számolnak. A magyar gazdasági növekedéssel kapcsolatban nagy kérdés a külső környezet alakulása, az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus, a Brexit a lassulás irányába hat, és a német gazdasági növekedési adatok sem erősek, ezek nyilván nem segítenek a növekedésben. Ezek mind kihívásokat jelentenek a magyar gazdasági növekedéssel kapcsolatban.

OTP: Rendkívül nehéz a szuperállampapírral versenyezni

Forrás: OTP


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium