Előfizetői tartalom

Pánik a pénzügyi világban - kísért az Enron

Portfolio
A tegnap esti amerikai tőzsdei kereskedés két nagy vesztese az amerikai pénzügyi szektor két nagyágyúja, a Citigroup és a J.P. Morgan volt 15%-ot meghaladó mértékű árfolyam zuhanásukkal. A két bankóriás jelentős értékvesztésének oka az volt, hogy a Szenátus Állandó Vizsgálati Albizottsága (Senate Permanent Subcommittee on Investigations) azzal vádolta a bankokat, hogy mindketten tudatosan segítették az Enront profitjának számvitelileg kimutatott növelésében az előre fizetési tranzakció (prepay transaction) alkalmazásával, melynek révén az energiakereskedő óriáscég hiteleit jövőbeni energia ügyletekké minősíthették át, melynek révén jelentősen javult a társaság cash-flow pozíciója.

Carl Levin szenátor, az albizottság elnöke szerint "az Enron által használt előre fizetési konstrukció egész egyszerűen könyvelési csalás volt, és ahhoz, hogy ezeket a csalásokat végre is tudja hajtani, az Enronnak tudatosan segítettek az ország legnagyobb bankjai, beleértve a Citigroup-ot és a J.P. Morgan Chase-t." Susan Collins, az albizottság republikánus tagja szerint "a bankok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés