Rekord nyereség a Sberbank Europe-nál

2019. április 15. 11:12    
nyomtatás
 
Eddigi legjobb éves eredményét érte el tavaly a Sberbank Europe, és az előző évhez hasonlóan a magyar leánybank is nyereséges volt.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Az európai piacra 2012-ben történt belépése óta 2018 volt a legsikeresebb év a Sberbank Europe Csoport számára: a csoport nettó 34 millió eurós eredménnyel zárt - közölte a társaság.. A bankcsoport minden leányvállalata pozitív eredményt jelentett.

Leginkább a csehországi (14,7 millió euró) és a szerbiai (11,1 millió euró) bankok járultak hozzá a nyereséghez. Magyarországon 4,3 millió eurós, Szlovéniaában 8,1 millió eurós, Horvátországban 6,2 millió euró, Bosznia-Hercegovinában 3,6 millió eurós, Banja Lukában: 2,6 millió eurós pozitív eredményt értek el.

2018 erős év volt a lakossági üzletágban: az ügyfélbázis 7,4%-os (év/év), a bruttó hitelállomány 13,7%-os (év/év) növekedést mutat. Új ügyfeleik többségét Csehországban, Szerbiában és Magyarországon szerezték. A nem teljesíthető hitelek aránya az előző évhez képest 11,0%-ról 7,3%-ra csökkent, a tőkehelyzet stabil (CET1 elsődleges alapvető tőke arány: 16,6%) volt.

A Sberbank Europe stratégiai célja a 2018-as évre az volt, hogy közép- és délkelet-európai üzleti tevékenységét megerősítse. Sonja Sarközi vezérigazgató szerint ez a stratégia tökéletesen működött, leányvállalataik sikerének egyik fő oka az volt, hogy a régióban aktívabb tevékenységet folytatták a lakossági és a kkv üzletágban.

2018-ban fontos mérföldkő volt a Sberbank Europe számára az online hitelezés bevezetése Németországban, ami fontos lépés a bankcsoport digitalizálási stratégiájának megvalósításában. A 2018-as év végén a Sberbank Direct 71 millió euró összegben nyújtott hitelt.

A csoport nettó kamatbevétele lényegében stabil maradt 2017-hez képest, 290,2 millió euró összeggel (-3,3 millió euró vagy -1,1% év/év). A nettó díj- és jutalékbevétel összege 90,8 millió euróra emelkedett (+10,6 millió euró vagy +13,2% év/év). 2018-ban minden leánybank növelte a nettó jutalékbevételét, ez különösen a magyarországi, csehországi és szerbiai bankokról volt elmondható. A működési költségek 2018-ban lényegében stabilak maradtak, 284,3 millió eurót tettek ki.

2018. december 31-én a Sberbank Europe Csoport teljes eszközállománya a jelentés szerint 11,7 milliárd euró volt.


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium