szerző

Rekordprofit az OTP nevű pénzgyárnál

2018. augusztus 10. 06:04  english version   
nyomtatás
 
Az első dolog, amit megnézünk egy friss OTP-gyorsjelentésben, hogy mekkora profitot ért el a bank, és az magasabb lett-e, mint amire az elemzők számítottak. Most különösen érdekes volt ez az adat, mert előzetesen arra lehetett számítani, hogy az OTP rekordprofitot ért el. A rekord meg is lett, nem is kicsit, a közel 90 milliárd forintos adózott eredmény sokkal magasabb, mint amire az elemzők számítottak, és jóval magasabb, mint a Garancia eladásával megtolt 2008 harmadik negyedéven kívül bármikor, a 91 milliárd forintos korrigált eredmény pedig új rekord. Csak hogy perspektívába helyezzük, 3 hónap alatt több profitot ért el az OTP, mint 2011-ben, 2013-ban vagy 2015-ben egy egész év alatt. Pénzgyár lett az OTP, írtuk ezt már korábban is, de nem lehet elégszer leírni.

Kereskedés OTP-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Vert mindent


Minden fontosabb soron jobb számokat hozott az OTP, mint amire az elemzők számítottak, a felülteljesítés már összes bevétel soron indul, és bár a működési költségek magasabbak lettek a vártnál, a működési eredmény is túlszárnyalta a várakozások átlagát. A bank a vártnál kevesebb céltartalékot képzett (Magyarországon és Bulgáriában ct-felszabadításra került sor), nagyrészt ennek köszönhető, hogy az adózott eredmény jóval magasabb lett annál, mint amire az elemzők számítottak. Ha a Garancia eladásával torzított negyedévet kivesszük a képből, akkor a 89,5 milliárd forint új rekord, a 91 milliárd forintos korrigált eredmény pedig soha korábban nem látott csúcs.

Rekordprofit az OTP nevű pénzgyárnál


Rekord


Közel 90 milliárd forint, ekkora profitot ért el az OTP nevű pénzgyár a második negyedévben, három hónap alatt többet, mint amennyit 2011-ben, 2013-ban és 2015-ben egész évben. Az előző rekord egy éve volt, akkor 80,7 milliárd forint pörgött ki, előtte pedig még a válság előtt sem volt ehhez hasonló magas profitja az OTP-nek, az egyetlen kivétel a 2008 harmadik negyedév, de azt az eredményt az OTP Garancia eladása tolta meg.

Rekordprofit az OTP nevű pénzgyárnál


A korrigált eredmény így néz ki:

Rekordprofit az OTP nevű pénzgyárnál


A rekordprofit úgy jött össze, hogy a román és a szlovák OTP is veszteséges volt, és az orosz (a bank számai már a beintegrált Touch Bankéval együtt láthatók, annak a veszteségével együtt), az ukrán és a horvát bank (itt idén júniusban volt egy jelentős céltartalékolás egy meg nem nevezett cégcsoport, vélhetően az Agrokor miatt) profitja is visszaesett, csakhogy a magyar operáció minden idők második legmagasabb profitjával, 56 milliárd forinttal tolta meg a csoportot (ennek egy részét MOL-OTP saját részvény csereügylet átértékelési eredménye magyarázza), a mindig megbízható bolgár DSK pedig hozott még 13 milliárd forintot, így lett meg az új rekord. Az első félévben egyébként a csoportba tavaly bekerült bankok közül a horvát Splitska 6,6 milliárd forint, a szerb Vojvodjanska pedig 1,2 milliárd forint profitot termelt. A rekorderedményhez az is kellett, hogy a magyar és a bolgár banknál összesen 15 milliárd forintnyi céltartalékot szabadított fel az OTP.

Rekordprofit az OTP nevű pénzgyárnálÖsszességében az OTP eredményét javította:
  • a MOL-OTP saját részvény csereügylet átértékelési eredménye
  • forintgyengülés
  • leányvállalati befektetések átértékelése miatt jelentkező értékvesztés elszámoláshoz illetve visszaíráshoz kapcsolódó adóhatás, és goodwill leírás (OTP Ingatlanlízing)
  • céltartalék felszabadítás a magyar és a bolgár operációban


Az eredményt rontotta:
  • Agrokor-céltartalék a horvát banknál
  • a Splitska és Vojvodjanska integrációjával kapcsolatban felmerült költségek
  • szlovák bankadóA számviteli ROE 21,9 százalékra emelkedett, amihez hasonlót láttunk már az elmúlt években az OTP-nél, ennél sokkal magasabbat azonban csak egy évtizeddel ezelőtt.

Rekordprofit az OTP nevű pénzgyárnál
Klikk a képre!


És ha már rekordok: a csoport összes bevétele 7,5 százalékkal közel 220 milliárd forintra emelkedett, hajszálnyival, 56 millió forinttal túlszárnyalva a korábbi, még 2013 második negyedéves csúcsot. Az új rekordban nagy szerepe van a Splitskával megerősített horvát OTP-nek, amelyik közel 20 milliárd forintot hozott, és a Vojvodjanskával megtámogatott szerb banknak, amelyiknek a bevétele 2-ről 7 milliárd forint fölé ugrott, de az ukrán OTP is kezd magára találni, igaz, a 11 milliárd forintos bevétel még mindig jóval alacsonyabb, mint a 2008-as válság előtt/alatt. Organikusan egyébként 2 százalék körül nőttek volna a bevételek, vagyis az új bankok sokat hozzátettek a bevételek megugrásához.

Rekordprofit az OTP nevű pénzgyárnál


Marzsszűkülés, állománybővülés


Több operációban, így a magyarban, a bolgárban és az oroszban is folytatódott a marzserózió, amit részben az adott országok kamatkörnyezetének változása befolyásolt, de az erős üzleti aktivitás miatt fokozódó verseny is kedvezőtlenül hatott, Bulgáriában pedig a folytatódó eszközátárazódás hatott negatívan.

Rekordprofit az OTP nevű pénzgyárnál
Klikk a képre!


A kamatmarzs szűkülését bőven ellensúlyozza azonban a hitelállományok bővülése, a teljesítő állomány az előző negyedévhez képest 5,4 százalékkal nőtt, elsősorban a magyar, a bolgár, a horvát és a szerb banknak köszönhetően. A negyedéves 401 milliárd forintos növekedésből 247 milliárdot a vállalati hitelek adtak, a teljesítő lakossági hitelállomány 130 milliárd forinttal nőtt, az alkategóriák közül erős volt a nagyvállalati, az önkormányzati és a lakossági fogyasztási hitelállományok bővülése, a jelzáloghitelek állománya azonban csak 2 százalékkal, 37 milliárd forinttal nőtt.

Rekordprofit az OTP nevű pénzgyárnál
Klikk a képre!


Emelkedő működési költségek, alacsony kockázati költségek


A működési költségek az előző negyedévhez képest 7, az egy évvel korábbihoz képest pedig 13 százalékkal ugrottak meg, vagyis a bevételek növekedésénél jóval nagyobb mértékben emelkedtek, ami több dolognak tudható be. Egyrészt az előző negyedévhez képest 5 százalékkal nőttek a személyi költségek, 9 százalékkal az adminisztratív jellegű költségek, amin belül az üzleti aktivitást támogató marketing költések közel duplázódtak, és a forint gyengülése is negatívan hatott.

Rekordprofit az OTP nevű pénzgyárnál


A késedelmes hitelek aránya 8,1 százalékra csökkent, ennél alacsonyabban utoljára 9 éve állt a mutató, minden operációban csökkent a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya, miközben a legtöbb banknál nőtt a fedezettség.

Rekordprofit az OTP nevű pénzgyárnál
Klikk a képre!


Az OTP a várt 7,3 helyett csak 2,1 milliárd forint céltartalékot képzett, ami úgy jött ki, hogy Oroszországban (8,9 milliárd forint, előre jelezte a menedzsment, részben a folyósítás szezonalitása következtében alacsonyabb bázis miatt nőttek a kockázati költségek), Horvátországban (3,3 milliárd forint, itt egy nagyobb vállalati kitettségre képzett céltartalékot a bank), Romániában (2,7 milliárd forint, ezt a gyengébb növekedési kilátásokkal magyarázza a menedzsment) és Szlovákiában (1,5 milliárd forint) céltartalékolásra került sor, a magyar és a bolgár banknál viszont 14,4 illetve 1 milliárd forint céltartalékot szabadított fel az OTP.

Rekordprofit az OTP nevű pénzgyárnál


Magasan és alacsonyan árazott egyszerre


Az OTP árazása már évek óta bizonyos szempontból furcsa, mivel van olyan árazási mutató, amely alapján az OTP-részvények drágák, és olyan is, amik szerint pedig kifejezetten olcsók.

A bankrészvények árazásánál leginkább használt mutató, az ár és a könyv szerinti érték hányadosaként kiszámítható P/BV-mutató alapján az OTP már évek óta a magasabban árazott papírok közé tartozik, az európai bankrészvények között ebből a szempontból az egyik legdrágább papír az OTP, viszont az alábbi ábrán jól látható, hogy nem véletlenül van úgy árazva az OTP, ahogy, mivel a magyar bank profitabilitása (itt a saját tőke arányos megtérülés) is kiemelkedő.

Rekordprofit az OTP nevű pénzgyárnál


Viszont az is igaz, hogy az OTP-nél egy nagyon komoly profitfordulat zajlott le az elmúlt években, a bankcsoport profitja csúcson van, az elemzők pedig azzal számolnak, hogy a következő években már nem várható masszív profitbővülés (persze ha az OTP további, nagyobb akvizíciókat hajt végre, akkor az új bankok hozhatnak nagy profitugrást), ennek megfelelően viszont az ár és a profit hányadosaként összeálló P/E-ráta viszont alacsony az OTP-nél.

Rekordprofit az OTP nevű pénzgyárnál


Az elmúlt hónapokban egyébként azt láttuk, hogy egyre több elemző egyre inkább P/E alapon árazza az OTP-t, mivel P/BV alapon már nehéz megmagyarázni a magas célárakat.

Adatbánya


Rekordprofit az OTP nevű pénzgyárnál
Klikk a képre!


Rekordprofit az OTP nevű pénzgyárnál
Klikk a képre!


Rekordprofit az OTP nevű pénzgyárnál
Klikk a képre!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium