Saját országuk adósságával mérgezik magukat a bankok

2019. január 7. 09:14    
nyomtatás
 
Mekkora kockázata van görög vagy éppen olasz állampapírba tenni a bankbetétesek pénzét? Ha a banki tőkeszabályokból indulunk ki, akkor még mindig zéró, és ez baj - hívja fel a figyelmet a Financial Times mai cikke.


A nagy pénzügyi válság, majd az európai adósságválság nyomán többször előkerült a probléma, hogy az állampapírok kockázati súlya nulla a tőkemegfelelési szabályokban, így a bankok arra vannak ösztönözve, hogy még saját hazájuk csődkockázatának jelentős növekedése idején is (a magasabb hozamszintet kihasználva) saját országuk állampapírjaiba fektessenek. Így ha nő az államcsőd kockázata, az növeli a bankok bedőlésének a valószínűségét és viszont.

Számos alkalommal szerették volna megváltoztatni a szabályokat a döntéshozók, de nem sikerült konszenzusra jutni. Pedig a piac értékítélete jól mutatja a különböző állampapírok kockázatossága közötti különbséget. Miközben a 10 éves német államkötvények hozama 0,15% körül alakul, az olasz papíroké 2,9%, a görögöké 4,4%.

Karácsony előtt Dainele Nouy, az Európai Központi Bank távozóban lévő bankfelügyeleti vezetője és Olivier Guersent, az Európai Bizottság pénzügyi szolgáltatásokért felelős illetékese is aggodalmát fejezte ki emiatt. Mindketten szorgalmazták, hogy szakítsák meg a pénzügyi visszacsatolást az állam és a bankok között.

Olaszországban a legnagyobb a bankok ráutaltsága saját hazájuk állampapírpiacára. A legutóbbi adatok szerint eszközeik közel 10%-a, 387 milliárd euró hever olasz állampapírban. Az Intesa Sanpaolo és az UniCredit hazai állampapír-állománya is nagyobb saját tőkéjénél.

Megoldás lehetne a tőkeszámítás során alkalmazott, az állampapírokhoz rendelt kockázati súlyok megemelése, az állampapír-kitettségek számszerű korlátozása és a közös európai kötvények (ESBies) mint alternatíva szerepének a növelése is, de egyelőre nem látszik olyan elhatározás európai szinten, ami ezek közül bármelyik változást meghozná.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium