Concorde: 496 forintot ér a CIG Pannónia

2019. március 12. 11:19    
nyomtatás
 
Megemelte a CIG Pannónia részvényeire vonatkozó célárát a Concrorde elemzője a biztosítótársaság tegnapi esti közleményét követően, az ajánlása továbbra is felhalmozás.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Tőkeleszállítást javasol a CIG Pannónia igazgatósága az idei közgyűlésnek. Ez részvényenként 31,96 forintos kifizetést jelent, ami magasabb annál, mint amit a piaci szereplők osztaléknak vártak a 2018-as év után (20 forint részvényenként) és 7,5 százalékos hozamnak felel meg a tegnapi záróárfolyammal számolva - áll a Concorde elemzésében. A terv, hogy a tőkeleszállítást a részvények névértékének csökkentésével viszi véghez a cég, a részvényesek pedig osztalék helyett egy magasabb összegű tőkejuttatást kapnának.

A Concorde elemzője szerint pont egy ilyen lépésre vártak, amivel a túlzott tőkét értékteremtő módon fel lehet használni. Azzal, hogy a tőkeleszállítást használja a cég a részvényesi készpénz-visszajuttatásra ahelyett, hogy az eredményből és az eredménytartalékból fizetne osztalékot, lehetővé teszi, hogy a következő években is fenntartsa a magas osztalékfizetést, miközben megmarad a lehetősége a nem organikus növekedésre és arra, hogy a szabályozói elvárásnál magasabb szinten tartsa a tőkemegfelelést.

Mivel nincs új akvizíciós célpont a láthatáron és a korábbi remények, miszerint a Konzum támogatni tudja a CIG Pannónia expanzióját a belföldi biztosítási piacon, egyelőre nem váltak valóra, így a cég úgy döntött, hogy a tőkefelesleget, ami a tavalyi tőkeemelésből maradt, hatékonyabban felhasználja ahelyett, hogy alacsony hozamú bankbetétben és állampapírokban tartaná őket.

A törvények értelmében osztalékot csak eredménytartalékból lehet fizetni, viszont tőkeleszállításkor az eredménytartalék mellett a tőketartalékot is fel lehet használni. A tőkeleszállítással javulni fog a sajáttőke arányos megtérülés (ROE) is, így jobban indokolható a CIG Pannónia jelenlegi, átlag feletti árazása (18,5-szörös P/E és 2,3-szoros P/BV).

A Concorde elemzője szerint a biztosítótársaságnak vonzó az osztalékpolitikája (hogy legalább az éves profit 100 százalékát kifizeti osztalékként), ami értéket teremt a részvényeseknek.
A 12 havi célárat 496 forintra emelte az elemző a korábbi 484 forintról, ami a jelenlegi árfolyamhoz képest 12 százalékos felértékelődési potenciált jelent. Az ajánlása maradt felhalmozás.

Concorde: 496 forintot ér a CIG Pannónia

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium