Fájó hír a nyugdíjra gyűjtőknek: tömegével szállnak ki a buliból a munkahelyek

2019. május 14. 11:32    
nyomtatás
 
Az idei első negyedévben 3,65%-os átlagos nettó hozamot értek el tagjaiknak az önkéntes nyugdíjpénztárak, de még így sincs ok az ünneplésre: a munkáltatói befizetések jelentősen, 31%-kal estek vissza a cafeteria szabályok változása miatt, és ezt az egyéni tagdíjfizetések sem tudták kompenzálni - derült ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) mai sajtóeseményén.


Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke az eseményen az önkéntes- és egészségpénztárak idei első negyedéves számait elemezte:
  • A Pénztárszövetség adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak összvagyona a negyedév végén 1381 milliárd forintot tett ki, ami éves összevetésben 5%-os növekedésnek felel meg, míg a taglétszám jórészt stagnált.
  • Jó hír a nyugdíjra gyűjtőknek, hogy az ÖPOSZ becslése szerint a pénztárak az első három hónapban 3,65%-os hozamot értek el tagjaiknak, főként ennek köszönhető, hogy nőni tudott a kezelt vagyon.
  • Rossz hír viszont, hogy a cafeteria szabályok idén életbe lépő változásai miatt a munkáltatói hozzájárulások jelentős mértékben, 31%-kal estek vissza éves összevetésben, miközben az egyéni befizetések mértéke stagnált. Kravalik Gábor elnök szerint árnyalja a képet, hogy számos munkáltató tavaly év végére hozta előre idei befizetéseinek egy részét, illetve sokan elodázták a döntést. Az áprilisi adatok azonban már pozitívabbak, a szövetség adatai szerint múlt hónapban jelentősebb befizetések voltak a pénztárnál.
  • Ezzel a munkáltatói hozzájárulás aránya 30%-ra csökkent a befizetéseken belül, míg az egyéni tagdíjfizetés aránya 70%-ra emelkedett.
  • Kravalik az MNB adataira hivatkozva elmondta, hogy van egy 16-35 év közötti hiányzó generáció a pénztáraknál, emiatt nem tud nőni a tagok száma az önkéntes pénztáraknál, ezzel együtt a tagok átlagos életkora folyamatosan nő. Nagyjából 2 millió 35 év alatti magyar volt 2017-ben, akinek nem volt pénztári tagsága.
  • Az egészségpénztárak vagyonukat 2,1%-kal 52,6 milliárd forintra növelték, a tagok létszáma 1%-kal 900 ezerre növekedett. A munkáltatói befizetések visszaesése az egészségpénztárakat sújtotta leginkább, itt éves összevetésben 63%-os a visszaesés, ugyanakkor itt jó hír, hogy a tagi befizetések 17%-kal 6 milliárd forintra ugrottak meg.


Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

Önkéntes nyugdíjpénztárak adatai

F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium