Bírságolt az MNB: a Morgan Zrt. számos jogsértést követett el

2018. november 10. 10:05    
nyomtatás
 
Az MNB által kiadott közleményből kiderült, összesen 13,9 millió forint bírsággal sújtotta a Morgan Hitel és Faktor Zrt.-t, mivel számos fogyasztói hitelügyletnél megsértette az adósságfék és THM számítási, valamint egyéb, a működésre vonatkozó alapvető szabályokat.A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vizsgálatokat végzett a Morgan Hitel és Faktor Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nél (Morgan Zrt.) többek között annak megállapítására, hogy miként tesz eleget a fogyasztói hitelnyújtás során az adósságfék-szabályokra és teljes hiteldíj-mutatóra (THM) vonatkozó előírásoknak.

A 2015. január 1-től kezdődő időszakot áttekintő felügyeleti vizsgálatok megállapításai szerint a Morgan Zrt. belső szabályzatai nem voltak összhangban a fogyasztók túlzott eladósodottságát védő jogszabályi előírásokkal (adósságfék-szabályok), amely hiányosság a tárgykört érintő több, működéssel összefüggésben feltárt jogszabálysértéssel párosult. Előfordult, hogy a hitelnyújtás során megfelelő igazolás nélkül vették figyelembe az ügyfelek jövedelmét, más esetben nem számították be a havi adósságszolgálatba az ügyfél egyéb fennálló hitelterheit. Az adósságállomány helyes felmérésének hiányában több, az adósságfék-szabályok szerint nem hitelezhető ügyfél finanszírozására került sor.

A Morgan Zrt. emellett több személyikölcsön-szerződésénél helytelenül határozta meg a THM értékét, s emiatt a jogszabályi felső korlátot meghaladó hiteldíjat számított fel a fogyasztóknak. A THM kötelezően feltüntetett mutatószám, amely - a hitelajánlatok könnyebb összehasonlítása érdekében - egy évre vetítve határozza meg a fogyasztási hitelek tőkén felüli terheit (kamat, egyéb költségek és díjak).

Az MNB megállapította továbbá, hogy a pénzügyi vállalkozás egyes fogyasztói kölcsönszerződéseinél a jogszabály által megengedettnél magasabb mértékű késedelmi kamatot és előtörlesztési díjat számított fel. A fogyasztóknak nyújtott hitelek késedelmi kamata a törvény szerint nem haladhatja meg az ügyleti kamat 3 százalékkal növelt mértékét, és nem lehet több a THM maximumnál (személyi kölcsön esetén ez jelenleg 24,9 százalék). Az előtörlesztés díjának maximumát szintén törvény szabályozza. Amennyiben az előtörlesztés és a hitel lejárata között idő meghaladja az egy évet, akkor e díj legfeljebb az előtörlesztett összeg egy százaléka lehet.

További hiányosságokat talált a jegybank a pénzügyi vállalkozás ügyvezetőjének megválasztását, a könyvvizsgáló megbízását, a közvetítői díjat, valamint a Morgan Zrt. MNB felé fennálló adatszolgáltatási és tájékoztatási kötelezettségét érintően. Emellett a fedezetértékelési, az ügyfél-, ügyletminősítési szabályzatok sem feleltek meg teljeskörűen a vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

A vizsgálatok megállapításai alapján a jegybank ma publikált két határozatában összesen 13,9 millió forint bírságot szabott ki, s kötelezte a Morgan Zrt.-t a feltárt hiányosságok megszüntetésére, valamint a jogosulatlanul felszámított késedelmi kamatok és hiteldíjak fogyasztók részére történő visszatérítésére. A pénzügyi vállalkozás már a vizsgálat során visszatérítette az előtörlesztéssel összefüggésben jogosulatlanul felszámított díjtöbbletet.

Mint ismert, az MNB vizsgálatainál kiemelt figyelmet fordít az adósságfék és a THM szabályok betartásának ellenőrzésére. E rendelkezések mind pénzügyi stabilitási, mind fogyasztóvédelmi szempontból fontos szerepet töltenek be, így az e körben elkövetett jogsértéseket a jegybank szigorúan szankcionálja.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium