Elárulta az Erste Bank, hol szokták elrontani a cégek

2018. november 8. 16:30    
nyomtatás
 
Válságjelenségek a vállalati pénzügyekben: mit tenne egy hazai nagybank a helyedben? - ezzel a címmel tartott előadást az Erste Bank egyik vezetője, Győr Tamás a mai Business and Finance Summiton.


Előadását azzal kezdte, hogy a vállalatok pénzügyi helyzete ma jól néz ki, a cégmegszűnések aránya az érett vállalkozások körében ezrelékben mérhető.

A pozitív trendeket sokféle kockázat megtörheti, lesz azonban, ami nem fog megismétlődni: a devizabevétel nélküli devizafinanszírozás és a szelekció nélküli projektfinanszírozás sem működik ma például.

Az EU-támogatások azonban a következő években már nem fogják úgy támogatni a gazdasági növekedést, mint a közelmúltban, és az új lakások piacán is visszaesés várható 2020-tól. A kamatkörnyezet növekedése és az EBITDA csökkenése (pl. egy recesszió esetén) összességében jelentősen is csökkenthetik egy vállalat hitelezhetőségét, ronthatják hitelképességét.

A restrukturálások, bedőlések nagy tanulsága, hogy a megelőzésre (pl. fix kamatozású hitelekkel) és az önvizsgálatra (pl. eszköz-kötelezettség mismatch kezelése) nagy hangsúlyt kell helyezni, a bankkal közösen kell megoldásokat találni, ehhez hihető tervet kell vinni (nem szokott működni pl. az új termék / új piac kombináció, a biztosítékoknak viszont örül a bank), és időben kell reagálni.

Győr Tamás előadásából kiderült, hogy általában a fenti lépések valamelyikének kihagyásával szokták a legnagyobb hibát elkövetni a cégek. Az ilyenkor felmerülő legnehezebb banki döntések között említette az új hitelt (amikor egy gyenge cég esetében jó pénzt dob a bank a rossz után), illetve a hitelelengedést, amely erkölcsi kockázat forrása az ügyfelek körében.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Privát & prémium bankár
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium