Jelzáloghitelek: itt az újabb szigorítás az MNB-től

2019. január 10. 15:14    
nyomtatás
 
A mostani, október óta érvényes 20% helyett 25%-os arányban kell jelzáloglevéllel vagy jelzálogbanki refinanszírozással finanszírozniuk a hitelintézeteknek jelzáloghitel-állományukat 2019. október 1-jétől - döntött az MNB.


A 20/2015. (VI. 29.) MNB-rendelet módosítás a január 9-ei keltezésű Magyar Közlönyben jelent meg. A jogszabály-változás lényegi része október 1-jén lép majd hatályba, és kimondja, hogy
a hitelintézetek jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutatójának (JMM) el kell érnie a 0,25-ös szintet.

Vagyis a hitelintézetek jelzáloghitel-állománya mögött 25%-ban jelzáloglevélnek vagy jelzálogbanki refinanszírozásnak kell állnia, ezzel a jegybank másodszor, fokozatos jelleggel szigorít a 0,15-ös mutatóval bevezetett szabályozáson, amelynek a bankok lejárati (eszköz vs. forrás) összhangjának a javítása a célja, vagyis hogy hosszú eszközöket (jelzáloghiteleket) minél inkább hosszú lejáratú forrásból (pl. jelzáloglevélből) finanszírozzanak a bankok.

A JMM szigorítása mellett a hitelezés felfutása, pontosabban a bankok jelzáloghitelállományának a növekedése is serkenti a hazai jelzáloglevelek piacát. A legutóbbi szigorítás hatására a nyár végi 1000 milliárd forint körüli szintről november végére 1331 milliárd forint fölé emelkedett a jelzáloglevelek állománya Magyarországon, a papírok nagy részét egyébként maguk a bankok vásárolták meg egymástól. 2018-ban a Magyar Nemzeti Bank is vett belőlük, de december végével befejezte vásárlásait.

Részletesebben itt írtunk a témáról:
2019.01.07 18:02 Felélesztett egy piacot az MNB, és most teljesen fel is borítja

Jelzáloghitelek: itt az újabb szigorítás az MNB-től

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium