Gazdaság

Áprilisban 9.2%-kal volt magasabb az átlagos árszínvonal tavaly áprilishoz képest (várakozás:9.2%) 2.

Portfolio
2000. áprilisban az egyhavi átlagos áremelkedés 0.8%-ot tett ki, mellyel az éves indexre 9.2% adódott. Az elemzôi felmérésekbôl számolt konszenzusos várakozás a tényadattal megegyezô volt.
Az éves indexek tekintetében folytatódik az év eleje óta tartó csökkenô trend, a januári 10, a februári 9.8 és a márciusi 9.6%-os éves áremelkedések után.

Kedvezô, hogy a maginflációs mutatóban is érvényesül az áremelkedés mérséklôdése, az áprilisi alapdrágulás mértéke 8.2%-ra mérséklôdött, ugyanakkor az év elsô hónapjában még 9.5%, márciusban pedig 8.6% volt a mutató.

Az áprilisi áremelkedés teljes mértékben piaci indíttatású volt

Hegyi Ádám az IE-New York Broker Rt. elemzôje a várakozásokkal megfelelônek értékelte az adatokat. Véleménye szerint a az élelmiszereknél és a ruházkodási cikkeknél tapasztalt magasabb havi árnövekedés és az üzemanyagok gyakorlatilag változatlan árszintje várható volt. Az elôbbi két árufôcsoportban a szezonális hatások domináltak. A nyár végéig az elemzô még egy komolyabb inflációs mérséklôdést vár, mely nagyrészt a kedvezô bázishatásoknak lesz majd tulajdonítható. Ennek hatását gyengítheti majd a júliusban várható gázáremelés, azonban augusztusban a gyógyszerárak kedvezô bázishatása fog érvényesülni. Hegyi az év végére elképzelhetônek tartja, hogy az éves fogyasztói árindex 7.5%-ig csökkenjen.

Varga Csaba a Citibank elemzôje kissé a tényadatok alá lôtte be várakozását, azonban az eltérés nem okozott nagyobb meglepetést számára. Varga az index szerkezetének vizsgálatakor kiemelte az élelmiszerek viszonylag magas, 0.6%-os áremelkedését, itt az elemzô alacsonyabb havi áremelkedésre számított. Varga szerint kedvezô esetben már májusban, normál körülmények között pedig júniusban eshet 8% alá az inflációs index, az éves átlagra 8.5% prognosztizálható. Varga szerint nagyon kedvezô összhatásoknak kell ahhoz érvényesülni, hogy 8%-hoz közeli éves átlagot kapjunk 2000-re, a kormányzati 6-7%-os prognózis szerinte teljesen irreális.
izernorbert0922
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
izernorbert0922