Előfizetői tartalom

9 év óta először: kamatemelés Kínában

Portfolio
A kínai jegybank a mai napon azonnali hatállyal 0.27 százalékponttal 5.58 százalékra emelte irányadó hitelkamatát, az egy éves hitel kamata szintén ilyen mértékben 2.25%-ra emelkedett - számolt be a Reuters. A jegybank lépésének feltételezett célja a túlhevült gazdaság növekedési ütemének csökkentése. A jüan a dollárhoz rögzített, így annak árfolyama nem erősödött, ugyanakkor a kamatemelés következtében tovább erősödhet a nyomás a kínai kormányra, hogy engedje felértékelődni a jüant a sokak által túlzottan alulértékeltnek tartott 8.2 jüan/dolláros szintről.

A kínai jegybank szándékai szerint a kamatemelési lépéssel - mely meglepte a piacokat - enyhíteni akarja a gazdasági túlhevültséget a még mindig 9% körüli bővülési ütemről. A hivatalos indoklás szerint a kamatemelésre azért került sor, mert az erősítheti a piacok szerepét a makrogazdasági források allokálása területén. A kormány lépése eltér az eddig általa alkalmazott...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái