Előfizetői tartalom

MNB: szakaszhatár közelébe érkezett a kamatpolitika

Portfolio
Az MNB 14:00-kor tette közzé a Monetáris Tanács legutóbbi kamatmeghatározó ülésének jegyzőkönyvét. A Tanács tagjai az előző kamatmeghatározó ülés óta beérkezett információkat értékelve egyöntetűen lehetőséget láttak a jegybanki alapkamatláb csökkentésére - áll a közleményben. A kamatcsökkentés mértékére két javaslat merült fel; ezek alapján a Tanács az 50 bp-os illetve 25 bp-os kamatcsökkentés lehetőségét vitatta meg. Az egyik tag - kizárólag az inflációs kilátások alapján - akár 75 bp-os kamatcsökkentés lehetőségét is említette, de úgy látta, az egyéb kockázatok és bizonytalanságok nem tesznek lehetővé ilyen mértékű kamatcsökkentést. A Tanács végül 50 bp-tal csökkentett január 24-én, ugyanakkor a jegyzőkönyvből kiderül, hogy a továbbiakban fokozott óvatosság várható, mely a kamatcsökkentési várakozásokat hűtheti.

Akik 25 bp mellett érveltek. A 25 bp-os kamatcsökkentés lehetőségét többen is elfogadhatónak tartották. A kisebb kamatcsökkentés mellett felhozott érvek szerint az infláció kedvezőbben alakult ugyan a várakozásoknál, de ebben egyedi és technikai hatások is közrejátszottak. Így az inflációs kilátások képe nem javult olyan mértékben, mint az a fő inflációs adat alapján...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái