Előfizetői tartalom

Módosulnak a 2000 óta publikált fizetési mérleg adatok - mekkora változás várható?

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank ma délutáni sajtótájékoztatóján Sándor György, az MNB ügyvezető igazgatója a fizetési mérleg statisztika szolgáltatás-külkereskedelem elszámolásával kapcsolatos módszertani változásával kapcsolatban elmondta: az új adatok automatikusan a 2004. március 31-én publikálásra kerülő tavalyi negyedik negyedéves adatokban jelennek meg, de a módszertani folytonosság, illetve összehasonlíthatóság azt kívánja, hogy a korábbi fizetési mérleg statisztikák is az új módszer szerinti folyamatokat mutassák. Ezért az MNB a 2004. első háromnegyed évi statisztikákat is módosítja a március végi közzététellel egyidőben. Emellett egy hosszabb idősor rendelkezésre állásának érdekében egészen 2000-ig megtörténik a módszertani váltás visszavezetése. Sándor György elmondása szerint bizonyos tételek esetében mutatkozni fognak kisebb megugrások, ezek mértéke azonban nem lesz jelentős (különösen nem a fizetési mérleg statisztikák fő számaira vonatkozóan), és nem okozhatnak meglepetést a piac számára.

Az ügyvezető igazgató szerint azért nem mutatkoznak majd szignifikáns eltérések a régi, és az új módszertan szerinti adatok között, mert az eddigi KSH-adatok, illetve MNB-becslések is nagyon jó minőségűek voltak.Kapcsolódó cikkünk2005.03.07 16:11Módosul a fizetési mérleg-statisztika módszertana - mi a változás lényege?Kérdésre válaszolva az MNB ügyvezető igazgatója...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái