Előfizetői tartalom

Kell-e rettegni a francia "NEM"-től?

Portfolio
Sokak szerint már kicsit lerágott csont az új Európai Alkotmány elfogadásáról illetve elvetéséről beszélni, ugyanakkor a hétvégi francia népszavazás közeledtével mégis egyre erősebben fókuszálnak a piacok a lehetséges kimenetelekre, a vészforgatókönyvekre. Az elmúlt időszakban készített közvéleménykutatások abból a szempontból stabil eredményt hoztak, hogy folyamatosan kis többségben voltak a "nem"-mel szavazók. A Morgan Stanley elemzői pontokban foglalták össze az alkotmány elvetésének várható hatásait. Elmondható, hogy a "nem" várhatóan negatív hatással lesz az euróra, az unió növekedésére, a kötvénypiacra, viszont segítheti a ciklikus részvények árfolyamát. Az elemzők több helyen feszegetik az euró-zóna széttöredezésének kérdését.

Az alábbiakban pontokban összegezzük az alkotmány elvetésének hatásait a Morgan Stanley elemzése szerint: 1. negatív hatás az euróra Az alkotmány elutasításával a közös valuta jövőjéhez kapcsolódó bizonytalanságok is felerősödhetnek. Ez lassíthatja a tőkebeáramlást, gátolhatja az ázsiai központi bankok tartalékdiverzifikációs törekvését. Az euró elmúlt időszaki...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés