Előfizetői tartalom

Államháztartás: 170 milliárdos elmaradás a bevételeknél: milyen intézkedések fedezik ezt?

Portfolio
A mai pénzügyminisztériumi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a tárca jelenlegi számításai szerint az eredményszemléletű számbavétel alapján 2005-ben mintegy 170 milliárd forinttal lesz összesen kevesebb a bevétel áfából, személyi jövedelemadóból, TB járulékokból és jövedéki adókból az eredetileg tervezettnél. Azért, hogy az egész éves hiánycél (3.6% GDP-arányosan, magánnyugdíjpénztári befizetések korrekciójával) fenntartható maradjon: több intézkedést is hozott/hoz a kormány. Ezek közül döntő súlyú az, hogy a kabinet tegnapi döntése értelmében az államháztartási tartalékból (161.5 milliárd forint) most már bizonyára nem használható fel 125 milliárd forint.

A fennmaradó 45 milliárd forintnyi tétel két részből tevődik össze. Egyrészt 40 milliárd forinttal csökken a költségvetés tehervállalása az autópálya-építésekben, mivel a korábban gondoltnál több szakasz épül magánberuházásként (ezek költségvetésen kívüli tételt jelentenek). A fennmaradó mintegy 5 milliárd forintnyi bevételt pedig a szerencsejáték törvény...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái