Előfizetői tartalom

Ma 15-kor GDP második negyedéves gyorsbecslés - mire számíthatunk?

Portfolio
A Központi Statisztikai Hivatal mellett működő Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet csapata ma 15 órakor hozza nyilvánosságra a második negyedéves magyar gazdasági növekedésre vonatkozó gyorsbecslésé - közölte a kutatóintézet a honlapján. Az idei első negyedévben az Ecostat gyorsbecslése szerint 3.0%-os volt a GDP-növekedés, melyet a KSH becslése (hivatalos, szélesebb adatkörre alapozott) 2.9%-ra módosított. (A bázisidőszakba eső szökőnap miatti naptári hatás kiszűrésével ugyanez a növekedési ütem 3.5%.) A Reuters júliusi elemzői felmérésében 3.5%-os növekedést (medián) jósolt a 8 válaszadó szakértő az április-júniusi időszakra (leggyengébb: 3.2%, legjobb: 3.6%-os).

Termelési oldal A növekedés húzóereje a termelési oldalról feltehetően ismét a szolgáltatások ágazatai lehetnek (az első negyedévben a szállítás, valamint a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás teljesítménynövekedése volt a húzóerő és a trend folytatódhatott, erre utalnak a KSH által publikált szállodai mutatószámok). Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés