Előfizetői tartalom

Mégis választási költségvetés készült?

Portfolio
A kormány várhatóan ma fogadja el a jövő évi költségvetés tervezetét, mely pénteken kerülhet a parlament elé. A Népszabadság információi szerint a pénzforgalmi jellegű deficit a terv szerint 1533 mrd Ft, ami az idei 1022.6 mrd Ft-os előirányzatnál több mint 500 mrd Ft-tal magasabb. Az eredményszemléletű hiány tekintetében a konvergencia program a GDP arányában 2.9%-os deficitet jelöl meg jövőre, ugyanakkor ez elérheti az 5.3%-ot a módosított előirányzat szerint. Feltehetően ez állhat Gyurcsány Ferenc tegnapi azon kijelentése mögött, hogy az év végéig felül kell vizsgálni az euró 2010-es bevezetésének céldátumát. A korábban gondoltnál magasabb hiány mögött nem az autópályaépítések állnak, ugyanis ez a finanszírozás feltehetően kívül lesz a büdzsén jövőre, ehelyett olyan lazító jellegű lépések kerülhettek beépítésre, melyek részben a választásokhoz kapcsolódnak.

A pénzforgalmi szemlélet szerint a deficit jövőre elérheti a GDP 6.5%-át, ami magasabb az idei egyelőre igen bizonytalannak tűnő hiányszámnál. A kormány kitart a pénzforgalmi terv 2004-es tarthatósága mellett, mely 4.7%-os hiányt jelentene. Ennél az új 2006-os szám 1.8%ponttal magasabb. Az eredményszemléletű hiánymutatókat tekintve a különbség valamivel kisebb. Jövőre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés