Előfizetői tartalom

A lengyel választások után - hogy áll most a kormányalakítás?

Portfolio
A választásokon győztes Jog és Igazság Pártja (PiS) miniszterelnök-jelöltjévé Kazimierz Marcinkiewicz, egykori fizikatanárt választották, akit a lengyel sajtó kissé felkészületlennek tart a poszt betöltésére. Megfigyelők szerint azért "futtatja" a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski Marcinkiewicz-et miniszterelnök-jelöltként, hogy ezzel javítsa saját fivére, Lech esélyeit az október 9-i elnökválasztások első fordulójában. A PiS koalíciós partnerével, a liberális Polgári Platformmal (PO) a 460 tagú szejmben 288 helyet tudhat magának, ami tekintélyes többségnek mondható. Marcinkiewicz tegnap jelezte, hogy gyorsan kíván erős kormányt alakítani, mely kitölti négy éves mandátumát.

Az elnöki székből leköszönő Lech Walesa október 19-re hívta össze a lengyel parlament alakuló ülését, amelyet követően hivatali idejéből még 14 nap marad hátra, hogy kinevezze az új kormányfőt. A kormány alakuló ülését követően a miniszterelnök-jelöltnek viszont szintén épp 14 napja van arra, hogy elfogadtassa a kormányprogramot a parlamenttel, és megnyerje a bizalmi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés