Előfizetői tartalom

Portfolio.hu-poll: 200 millióval nagyobb folyó mérleg hiány, gyorsuló tőke-beáramlás

Portfolio
Az első negyedévi 1.497 milliárd eurós folyó fizetési mérleg hiány után az elemzők az idei második negyedévre 1.7 milliárd eurós deficittel számolnak - derül ki a portfolio.hu ma 10 szakértő megkérdezésével végzett felmérésből. Az elemzők az év egészére 7 milliárd eurós hiánnyal számolnak, ami kissé kedvezőbb lenne a tavalyi 7.1 milliárdos egész éves deficitnél. Az éves hiány a tavalyi 8.8%-ról kb. a GDP 8.2-8.4%-ára mérséklődhet idén. Az idei évben a nettó külföldi működőtőke-befektetés (mely tartalmazza az újrabefektetett jövedelmeket is) mintegy 3.3 milliárd eurót érhet el a tavalyi 2.95 milliárd euró után, ami viszont elmarad a kormány által megcélzott 4 milliárd euró körüli összegtől. A Magyar Nemzeti Bank holnap reggel 8:30-kor teszi közzé a tényadatokat.

Tavaly a második negyedévben 2.25 milliárd eurót tett ki a folyó mérleg deficitje, ehhez képest az idei jelentős javulásban komoly szerepe lehet az áruforgalmi mérleg jelentős javulásának. (Tavaly április-május környékén az EU-csatlakozás miatti jelentős importmegugrás növelte a deficitet.) Fontos azonban jelezni, hogy az MNB legutóbbi inflációs jelentésében arra hívta...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés