Előfizetői tartalom

Leminősíthetik Magyarországot? - Egy londoni vélemény

Portfolio
A napokban megjelent Magyarországgal foglalkozó Morgan Stanley elemzésben Oliver Weeks, a befektetési bank londoni szakértője hangsúlyosan foglalkozott a magyar devizaeladósodás állami és magánszektorbeli felfutásával és annak kockázataival. A június-augusztusi periódusban a háztartások által felvett új hitelek 79%-a volt deviza-alapú, ezen belül is túlnyomó részben svájci frank-alapú. A lakossági devizahitel-felvételi láz már kissé csillapodni látszik az áprilisi csúcsot jelentő 369%-ról (év/év): augusztusban már "csak" 270%-os volt az éves alapú növekedés. Weeks szerint a szeptemberi 750 millió eurós MOL kötvény-kibocsátással a magyar vállalati szektor elérhetett a devizaforrás-bevonási csúcsra, a trend hirtelen megfordulása pedig a forint árfolyamának stabilitását is komoly mértékben megrengetheti. Ennek irányába mutat az az egyre valószínűbb eset is, ha a Moody's leminősíti a forint-, illetve devizaadósságot.

Még megy a szekér.... A legutóbbi adatok szerint a lakossági fogyasztási hitelek 43%-a már deviza-alapú, ezen belül is 81%-ot képvisel a svájci frank. A jelzáloghiteleknél 16% a deviza-alapú, ebből 88% svájci frank-denominált. Az elemző szerint a lengyel példa azt vetíti előre, hogy a magyar devizahitelezés aránynövekedése még egy ideig tovább folytatódhat. Lengyelországban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés