Előfizetői tartalom

Világbank: kedvező az új EU-tagok gazdasági teljesítménye - mennyire tartható fenn a nyugdíjrendszerük?

Portfolio
A nyolc közép-európai és balti új EU-tagország Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia - gazdasági teljesítménye 2005 harmadik negyedévében is egészében pozitív volt annak ellenére, hogy a külső környezet nem volt kedvező és több országban megtört a reformok lendülete a közelgő választások miatt. Nyugat-Európában továbbra is gyenge a gazdasági növekedés és az elszabadult olajárak is hozzájárultak az inflációs nyomáshoz. A visegrádi országokban a közelgő választások miatt megtört a reformok lendülete, sőt néhány esetben visszájára fordult. Ennek ellenére a régióban a gazdaság növekedése megmaradt, és a makrogazdasági egyensúlyproblémák többnyire kezelhetőek voltak. A kedvező gazdasági fejlemények ellenére (erőteljes növekedés és export, alacsony inflációs szint, mérsékelt bérnövekedés) a makacsul magas ikerdeficit továbbra is a magyar gazdaság legfőbb makrogazdasági kockázata. 2005-ben mindkét hiány várhatóan eléri a GDP 7%-át - olvasható a Világbank ma megjelent, EU8 negyedéves gazdasági jelentésében, mely áttekinti az újonnan csatlakozó országok nyugdíjrendszereinek fenntarthatóságát is.

Lassul a reformok lendülete - külön bírálat nekünk. A jelentés szerint a termelés erőteljesen növekedett az egész régióban, bár Lengyelországban kissé visszaesett. A balti országok és Szlovákia gazdasága továbbra is gyorsan nő, amelyhez lényeges mértékben járul hozzá a belső kereslet növekedése, míg a nagyobb méretű országok szerényebb méretű gazdasági növekedése...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés