Előfizetői tartalom

Csermely (MNB): nem időszerű az ERM-II belépés - mi a helyzet a kohéziós alap körül?

Portfolio
A jegybank főosztályvezetője a mai konvergencia-jelentéssel kapcsolatos sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy az államháztartási hiánycélunk mind 2004-ben, mind 2005-ben jelentősen elcsúszott, de ez nem az autópályák megváltozott finanszírozás-elszámolásához kapcsolódik. Egy másik fontos tényezőként jelezte, hogy bár sokkal nagyobb lett a fiskális politika impulzusa a tervezettnél, a gazdasági növekedés mégiscsak akkora lett, mint amennyit a kormány tervezett. Ez fontos figyelmeztető jel arra vonatkozóan, hogy az eddigi konvergencia-programban megfogalmazott gazdasági növekedési prognózisok összhangban vannak-e a költségvetésre vonatkozó szigorú keretfeltétellel.

Csermely Ágnes szerint az euró-bevezetéshez elsősorban fiskális szigor kell. "Amíg a gazdaság fundamentumai nem javulnak, addig ez (az ERM-II-belépés) egy nagyon kockázatos és inkább elhalasztandó lépés lenne" - jelentette ki az illetékes. Majd hozzátette, hogy az euró előszobájának nevezett árfolyam-rendszerben arra vállalunk kötelezettséget, hogy egy középárfolyam körül...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés