Előfizetői tartalom

Miért készítette el az MNB a konvergencia-jelentést?

Portfolio
Úgy gondoljuk, hogy a Magyar Nemzeti Bank évente át fogja tekinteni a magyar gazdaság euró bevezetéséhez való közeledésének folyamatát - jelentette be Járai Zsigmond, az MNB elnöke a mai sajtótájékoztatón. A jegybankelnök jelezte, hogy a mostani konvergencia-jelentés nem feltétlenül és teljes mértékben tükrözi a Monetáris Tanács álláspontját, a megállapítások az MNB-stábtól származnak. Csermely Ágnes, főosztályvezető ezt azzal egészítette ki, hogy az MNB-nek a konvergencia-folyamatban két lépcsőben van konkrét szerepe: az ERM-II. árfolyam-rendszerbe, illetve az euró-zónába való belépés feltételeit kell jóváhagynia. Ebből a szempontból tehát első ránézésre nem lenne szükséges elkészíteni egy ilyen jelentést. Elmondta ugyanakkor: egyrészt fontos, hogy a piaci szereplők megbízható képpel rendelkezzenek a valós folyamatokról, másrészt a pénzügyi stabilitás szempontjából is releváns egy ilyen jelentés tartalma.

Járai Zsigmond bejelentette azt is, hogy a nemzetközi tendenciákhoz igazodva megváltozik az MNB által készített főbb publikációk száma és szerkezete. Ezentúl az inflációs jelentések számát a jelenlegi négyről (negyedévente) kettőre csökkentik (tavasszal és ősszel lesz csak), míg a pénzügyi stabilitási jelentés évente egyre csökken a jelenlegi kettőről. Az inflációs...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés