Előfizetői tartalom

Halasztásra készül a kormány az euró-bevezetésen? - szorulhat a hurok a nyakunk körül (2.)

Portfolio
Az Európai Unió pénzügyi biztosa, Joaquín Almunia pénteken arra szólította fel a magyar kormányt, hogy ne halassza el az euró 2010-re tervezett bevezetését. Érvelése szerint legfeljebb egyszer szabad módosítani a céldátumon (amit mi már megtettünk, amikor 2008-ról toltuk el). Elképzelhető, hogy ezt azzal összefüggésben mondta, hogy a kormány hamarosan benyújtja Brüsszelnek a legfrissebb, felülvizsgált konvergencia-programot, mely a dátum csúsztatására irányulhat. Információink szerint a Pénzügyminisztérium illetékesei az euró 2010 utáni bevezetésére készülő Varsóval megbeszéléseket folytattak, elképzelhető, hogy az "összehangolt" elcsúsztatás kérdésében. Almunia szerint Magyarország elméletileg még képes lenne tartani a 2010-es dátumot. A hét végén Budapesten járt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, aki Gyurcsány Ferenccel találkozva szintén felszólította a kormányt a magyar költségvetési hiány lefaragására. A JP Morgan szerint 2016-ig is eltolódhat a magyar az euró-bevezetés, és jövő nyáron leállíthatják a nekünk folyósított európai beruházási banki kölcsönöket.

Ismét az euró vs. szociális érdekek érvelés. Gyurcsány 2008-ig tartó három éves türelmi időt kért arra, hogy a magyar gazdaság visszatérjen az egyensúlyi makrogazdasági pályára, és 3% alá csökeknjen a deficit. Ezt ennél rövidebb idő alatt érvelése szerint azért nem lehet megtenni, mert építeni kell az autópályákat és törleszteni kell a szociális területen felhalmozódott...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái