Előfizetői tartalom

Eladósodó Magyarország - 1995-öshöz közelít a nettó külföldi teher aránya

Portfolio
2005. június végén a bruttó államadósságunk a GDP arányában már bőven a maastrichti 60%-os küszöb felett volt (magánnyugdíjpénztári korrekció nélkül). A Magyar Nemzeti Bank tegnap kiadott adatai szerint a 64.6%-os arányszámnál nagyobb probléma az, hogy erőteljesen emelkedik az eladósodottság a csökkenő tendencia helyett. Az adatok arra is rávilágítanak, hogy a nemzetgazdaság nettó külföldi adóssága a GDP arányában egyre közelebb kerül az 1995-ben tapasztalt szinthez. Érdemes az adósságszámokat több nézőpontból is megvizsgálni. Néhány héttel ezelőtti bővebb elemzésünk az államadósságról a keretekhez képest átfogóbb képet mutatott.

Kapcsolódó cikkünk2005.11.30 08:49 Ha ez így megy tovább... - államcsőd lesz vagy csak pánikkeltés az egész? Kedvezőtlen tendenciák évek óta. A félév végi közel 65%-os eladósodottság lényegesen eltér a kormányzati propagandában, illetve célokban szereplő 57-59% körüli szinttől (2004. év végi adat). A kettő közötti különbség döntő része abból adódik, hogy...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái