Előfizetői tartalom

Egy kiszivárgott hír hatása: felminősítés várható

Portfolio
Az elmúlt napokban hírügynökségek úgy értesültek, hogy az Európai Unió illetékesei lényegében jóvá hagyták: Szlovénia 2007. január elsejétől bevezetheti az eurót. Az unió ezt hivatalosan csak május 16-án jelenti be, amikor nyilvánosságra hozza országjelentését. A Fitch Ratings tegnap délután már jelezte: az ország adósság-besorolásának felminősítése várható, amennyiben az ország a fent jelzett időpontban valóban bevezetheti az eurót (ez egyébként igen valószínű). A Fitch azt is jelezte: szintén felminősítés várna a litván államadósságra is, ha a balti ország is akkor vezethetné be a közös fizetőeszközt.

Felminősítés esetén a szlovén hosszúlejáratú devizaadósság a jelenlegi "AA-"-ról "AA"-ra, a litván pedig "A-"-ról "A"-ra változhat (a besorolások kilátása pedig pozitívról stabilra). A litván 2007-es euró-bevezetés elsősorban az inlfációs problémák miatt lényegében valószínűtlen.Kapcsolódó cikkünk2006.04.07 15:24Tudtuk, hogy szigorú Brüsszel, de ennyire!? - intő...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés