Előfizetői tartalom

Ismét várt feletti lett az infláció - minimális forintgyengülési hatás

Portfolio
Az elemzők által várt 2.1%-nál ismét magasabb 2.3%-os, a márciusival egyező éves szintű fogyasztói árdrágulásról számolt be a Központi Statisztikai Hivatal áprilisra. Ezzel mind a négy idei hónapban magasabb lett a tényadat a vártnál, mely elsősorban az ÁFA-csökkentés vártnál kisebb begyűrűzésével áll összefüggésben. Az éves alapú maginfláció - mely kiszűri a volatilis élelmiszer- és energiaárak hatását - 0.8%-ra emelkedett a márciusi 0.7%-ról.Havi szinten 0.7%-kal emelkedtek az árak a márciusi 0.6%-os drágulás után.Idén, az első négy hónapban, átlagosan 2.5%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

1 hónap alatt - 2006. márciushoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 0.9%-kal emelkedtek. Növekedett az idényáras élelmiszerek (8.4%), az étolaj (1.7%), valamint a cukrászáru, fagylalt (1.0%) ára. Árcsökkenés következett be a sertészsiradék (3.1%), a szalámi, szárazkolbász, sonka (2.9%), a tojás (2.3%), illetve a sajt (1.1%) esetében. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés