Előfizetői tartalom

Bokros aggályai: "lyukakkal teli svájci sajt"

Portfolio
A megszorító csomag mérete, mértéke meghaladja a korábbi elképzeléseket, az előző tíz évben nem volt ilyen mértékű kiigazítás, a bejelentésekkel a kormány a korábbi hibákat igyekszik kiküszöbölni - fogalmazott Bokros Lajos, a CEU professzora, volt pénzügyminiszter a Napkeltében. A befolyásos szakértő az ÁFA 20%-os egységesítését szükségesnek és támogathatónak nevezte, de természetesen kritikáit sem rejtette véka alá. A politikai kockázat a hiteltelenségből fakad, nem pedig bizonyos intézkedések bejelentéséből, a csomag egy részénél inkább a szakmai konzisztencia hiányáról van szó. Sokkal jobbat tenne az országnak, ha bevallaná: "nem tudjuk fenntartani a reálgazdasági jövedelmeket". Az inflációval jóval inkább a szegényeket sújtjuk, a nomináljövedelmeket kell nagyon szigorúan korlátozni - fejtette ki véleményét a közgazdász professzor.

"A program elsődlegesen a költségvetési bevételek növelésére, mint a kiadások csökkentésére fókuszál. Úgy vélem, sokkal jobb lenne a kiadások radikális lefaragása, de ezt a jelenleg hozott kiadáscsökkentésen túlmenően kellene elérni, nem átcsoportosítással. A 13. havi nyugdíjat el kell felejteni, a civil szervezetek, egyházak, felsőoktatási intézmények támogatását...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés