Előfizetői tartalom

Egyelőre még 6% közeli a reálbér-emelkedés

Portfolio
A nemzetgazdaságban január-áprilisban összességében a bruttó átlagkeresetek 7.5%-kal, a nettó átlagkeresetek 8.3%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. Ezen belül a költségvetés területén 7.3%-kal, a versenyszférában 9.2%-kal emelkedtek - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. A január-áprilisi reálkereset (a fogyasztóiár-index 2.5%-os növekedése mellett) 5.7%-kal nőtt a nemzetgazdaságban az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ez megegyezik a január-márciusi éves alapú reálkereset-emelkedéssel. A szombaton bejelentett Gyurcsány-csomag a kormány szerint is minimálisra csökkentheti a reálbér-emelkedést a következő legalább másfél évben, illetve stagnálás lehet. Elemzők szerint éves szinten 2-3%-os reálbér-csökkenés is kialakulhat.

Január-áprilisban a legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban átlagosan 2 millió 773 ezer volt 2006. január-áprilisban, 0.2%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az év első négy hónapjában a költségvetési szférában 1.4%-kal dolgoztak kevesebben, mint egy évvel korábban. A versenyszférában...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés