Gazdaság

Mit akarnak az SZDSZ elnökjelöltjei?

Portfolio
Két elnökjelöltje van az SZDSZ-nek, és valami programfélét Fodor Gábor és Kóka János egyaránt letett az asztalra. Mivel minket a pártpolitikai részek kevésbé érdekeltek, csak a gazdaságpolitikai célokra, tervekre koncentráltunk. Nem lettünk sokkal okosabbak, hiszen a jelöltek inkább az általános liberális elvek hangsúlyozására helyezték a hangsúlyt, így gyakran elő kellett vennünk a nagyítót.


Az egyén szabad választása, a piac és a verseny fontosságának hangsúlyozása, kisebb és hatékonyabb állam, liberális értékek - az ismert szlogenek körül forog az SZDSZ két elnökjelöltjének programja. Egészen pontosan Kóka János két vitairatot és egy "Jövőképes ország - jövőképes SZDSZ" címet viselő írást tett közzé, Fodor Gábor pedig két fejezetből álló cselekvési programmal ált elő.

Kóka írásai hosszabbak, így érthető módon ebben több konkrétumot találni, bár nagyon erős célokkal, tervekkel, ígéretekkel ő sem áll elő. Írásainak legkarakteresebb eleme talán a monopolellenesség, amit többször is hangsúlyoz. Ez ügyben egyrészt további privatizációs lépéseket tart szükségesnek (konkrétan a Magyar Postát, és a MÁV-ot említi), másrészt az állami ellenőrzés fókuszának változását sürgeti.' title='
Utóbbi kapcsán egyébként érdekes újdonság, hogy bizonyos területeken az erőteljesebb állami fellépést szorgalmazza, például szigorúbb és hatékonyabb ellenőrzést szeretne. "Az állami bürokrácia a nagy halak helyett a könnyű ellenfeleket szereti: a kisvállalkozások engedélyeinek kiadásával összehasonlíthatatlanul több köztisztviselő foglalkozik, mint az energiaszolgáltatók, távközlési óriások, vasúttársaságok és bevásárlóközpontok ellenőrzésével. A magyar hatóságoknak a nagy halakkal kell többet foglalkozniuk, a kicsiket hagyni kell felnőni." - fogalmazza meg Kóka, miként képzeli el az állam és a piac viszonyát.

A hatékonyabb, kevésbé bürokratikus állam többek között azt jelenti, hogy "az alapító okiratnak sokkal hamarabb kell megszületnie, a csődbűntett elkövetőinek sokkal később kell szabadulnia" - mondja az elnökjelölt.

A program másik fő szála természetesen a reformok iránti elkötelezettség. "Törekednünk kell az önkormányzati reformra, el kell távolítani az üzleti életet fölöslegesen nehezítő jogi akadályokat, szét kell választani a szociális és piaci szférát, független és erős piacszabályozó és -felügyelő intézményeket kell létrehozni. Folytatni kell a nagy ellátó rendszerek reformját: olyan rugalmas és hatékony intézményeket kell létrehozni, amelyek ösztönözik az emberek mobilitását" - írja Kóka.

Érdemes megjegyezni, hogy a gazdasági miniszter olyan egészségügyet szeretne, "ahol mindenki tudja, mi mennyibe kerül az egészségügyben, még akkor is, ha biztosító fizet helyette", ebben pedig nem szerepel a több-biztosítós egészségügyi modell melletti egyértelmű kiállás. Fodor Gábor kevés konkrétuma között viszont éppen a párt egészségügyi minisztere, Molnár Lajos melletti kiállás szerepel, és így a több-biztosítós modell támogatása.

Fodor egyébként is inkább üzenetekről beszél, nem pedig programról, így aztán érthető, hogy olyan általánosságokkal kell megelégednünk, mint hogy "a gazdaságban igazságos, szektorsemleges versenykörnyezetre, erős fogyasztóvédelemre van szükség."' title='
A kormány feladata a független Magyar Nemzeti Bankkal együttműködésben elérni gazdaságpolitikai célkitűzéseit - írja még a volt oktatási miniszter. Ennek az ad különleges optikát, hogy Fodor még az új elnök ismerete nélkül írta ezt. Ismert, hogy az SZDSZ Surányi Györgyöt, a 2001 előtti jegybankelnököt favorizálta, a párt Simor Andrásról alkotott véleménye nem ismert.

Ezen kívül a cselekvési programban még az áll, hogy "a rászorultság elvét megvalósító szociálpolitikára és foglalkoztatáspolitikára van szükség, amely ösztönzi a foglalkoztatottság növelését". Ezzel kapcsolatban a konkrét elképzelések nincsenek kifejtve, mint ahogy az a kijelentés is megmarad a balladai homályban, hogy "átlátható intézményi struktúra kell".

A gazdaságpolitikai alapvetések nem a legjelentősebb súlyúak az írásokban, sokkal intenzívebben foglalkoznak a jelöltek a párt belső szervezeti megújításával. Kóka érdekes megjegyzése, hogy új pártszékházat keresne, és átalakítaná a pártfinanszírozás rendszerét. A legalitás és törvénysértés határán mozgó kampányforrások mérgezik a magyar demokráciát, cinkos összekacsintásra késztetik a pártokat - írja Kóka, aki elismeri, ehhez a pártok állami támogatását meg kell emelni. Így viszont el lehet kerülni azt, hogy a kampányok finanszírozói a kormányra kerülő pártoktól azt várják, hogy közpénzekből jutalmazzák meg őket a támogatásukért. Az elnökaspiráns nem ért egyet azokkal, akik szerint a magánadományokat ki kell zárni a pártok finanszírozásából.

Az elmúlt évek tapasztalataival nem sokat foglalkozik a két jelölt. A kialakult gazdasági helyzettel kapcsolatos felelősséget senki nem veti fel, mindössze Fodor Gábor említ ezzel kapcsolatban annyit, hogy "tavaly adócsökkentést ígértünk, miközben tudtuk, a költségvetés tovább már nem terhelhető."
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
zöld környezet levél