Előfizetői tartalom

Erősödésre van ítélve a forint? Mi lesz a sávval? - A tegnapi Portfolio.hu Klub érdekességei

Portfolio
A várhatóan jelentős forintkereslet miatt előbb-utóbb az ingadozási sáv széléig fog erősödni a forint, így csak idő kérdése a jegybanki intervenció - fejtette ki véleményét Heim Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Rt. vezérigazgatója a Portfolio.hu Klub tegnapi rendezvényén. Véleménye szerint azonban inflációs szempontból nincs szükség 240, vagy még alacsonyabb euróárfolyamra, sokkal inkább a lassuló gazdasági növekedésre kellene figyelni. Sáveltörlés esetén közép távon inkább a jelenlegi szint környékén maradhat a forint/euró árfolyam jóval alacsonyabb kamatszint mellett is, mellyel lényegében mindenki nyerne - fogalmazta meg véleményét Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő igazgatója, portfolió-menedzsere. Mindkét szakértő egyetértett abban, hogy a forint ingadozási sávját el kell törölni, de ennek időzítésében jelentősen eltért véleményük. Egyet értettek abban is, hogy a jegybanknak nincs szüksége inflációs szempontból a jelenleginél erősebb forintárfolyamra. Jelzésük szerint az állampapírpiaci befektetők még mindig óvatosan viszonyulnak az árazásban az infláció idén második félévben beinduló szakadásához, illetve a konvergenciaprogramhoz, így jelentős tartalékok vannak a hosszabb papírok árfolyamában is. Hangsúlyozták, hogy nem rózsaszín szemüveget viselnek (pl. 2009-től bizonytalan a konvergenciaprogram), de úgy látják, hogy rövid és közép távon inkább pozitív meglepetésre van nagyobb esély (beárazottnál is nagyobb hozamcsökkenés).

A bevezető előadást Láng Róbert, a Portfolio.hu vezérigazgatója tartotta, akinek prezentációja elérhető itt. Heim Péter prezentációja. Forián Szabó Gergely prezentációja. Heim: biztató külső jelek - most még ne töröljünk sávot!. "Kulturált árazás van a világ tőzsdéin", és arra lehet számítani, hogy a jó tőkepiaci környezet megmarad 12 hónapos távon...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés