Előfizetői tartalom

Hatalmasak a problémák, mi lehet a gyógyír? Akar László a közpénzügyi reformról

Portfolio
Ha az egyensúlyi helyzet már nem annyira éles, akkor a körülmények kedvezőbbek ahhoz, hogy egy új alapokon nyugvó közpénzügyi szabályrendszer szülessen meg, melyre az elkövetkezendő egy-másfél évben lehetőség van - jelentette ki a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) közpénzügyi reformról rendezett konferenciáján Akar László. A Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a közpénzügyek szabályrendszerének megalkotása nem lenne csodaszer, de a jelenlegi állapot mellett jelentős előrelépés lenne a pénzek elkötése során. Akar előbb a közpénzügyek területére jellemző legfontosabb problémákat érzékeltette, majd az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által múlt héten közzétett 15 tézisre támaszkodva több lényeges megoldási irányt vázolt.

A legfontosabb problémák vázlatosan: - a költségvetési alkufolyamat során az adott előirányzati igényt viszonylag könnyen "át lehet nyomni", csak arra kell figyelni, hogy le szülessen ezzel ellentétes irányú módosító javaslat - nincs igazi korlátja az előirányzatok kialakításának (formalizálás, elkészítési szabályrendszer) - nagyon piaci a programfinanszírozás...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái