Előfizetői tartalom

A legdrágább lett a magyar munkaerő a régióban! - Türelmetlen hangok

Portfolio
A magyar munkaerő vált a legdrágábbá a régió vizsgált hét országa közül 2006-ra és az idei kilátások miatt már nagyobb azon német hátterű vállalatok aránya Magyarországon, akik elégedetlenek az itteni munkaerőköltségekkel, mint akik elégedettek - derül ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által ma közzétett 2007-es Konjunktúrajelentésből. Ezt a kedvezőtlen helyzetet árnyalja az a tény, hogy a bérnövekedést érdemben meghaladta a magyarországi átlagos termelékenység-növekedés, így a termékegységre eső (fajlagos) bérköltség 2005 óta érdemben csökkent. Mindenképpen pozitív az is, hogy a kamara felmérésében részt vevő 177 német hátterű, magyar székhelyű cég válaszai alapján hazánk a negyedik legvonzóbb 20 ország közül a beruházási célországok rangsorában. Előttünk csak Csehország, Szlovénia és Szlovákia áll. Azt is hozzá kell tenni azonban, hogy a 20 ország közül csak a magyar és a kínai vonzereje romlott 2006-ról 2007-re.

Bár négyből három magyar székhelyű német vállalat ma is Magyarországon fektetne be, a cégek felől több gazdasági terület miatt egyre türelmetlenebb, elégedetlenebb a hangok érkeznek - jelezte a mai sajtótájékoztatón Straub Elek, a kamara elnöke. A befektetők főként az euró-bevezetés késése, az ország makrogazdasági instabilitása, a kiszámíthatóság hiánya, az adórendszer...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés