Előfizetői tartalom

Meglódult a bérnövekedés 2006 végén - mit mond a kormány?

Portfolio
"A reálkeresetek 2006-ban 3.5%-kal emelkedtek, némileg magasabb ütemben, mint amit a konvergencia program feltételezett, melynek oka az év utolsó hónapjaiban a vártnál jóval erősebb bérnövekedés a versenyszférában" - szögezi le a konvergenciaprogramban Brüsszel felé vállalt célokat értékelő dokumentumban a kormány. "Ez a jelenség összefügghet a kiigazító intézkedések hatására meginduló "fehéredéssel": azokban az ágazatokban, ahol magas a minimálbéren foglalkoztatottak aránya (építőipar, kereskedelem, vendéglátás), a dupla minimálbér után fizetendő járulékkal összefüggésben jelentősen emelkedett az átlagkereset az utolsó négy hónapban." - olvasható a szövegben.

Ezen megállapítás alátámasztására a jelzett dokumentum az alábbi érdekes ábrát tartalmazza. Ezen jól látszik, hogy csaknem valamennyi gazdasági ágazatban érdemben magasabb volt az egyedi tételek hatásától megtisztított rendszeres bérnövekedés a szeptemberben életbe lépett intézkedésektől kezdve decemberig, mint az év azt megelőző szakaszában."Az idei év elején látható...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés